Случилото се вчера пред Народното събрание цели единствено провокация и ескалация на напрежението. Това заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Той уточни, че към момента има един задържан за носене на забранени предмети. Старши комисар Хаджиев призова гражданите да се съобразят със законоустановения ред.

Припомняме, че снощи, по време на т. нар. "Велико народно въстание" в столицата, протестиращите се опитаха да пробият полицейската блокада при БАН около 23.00 ч.

Малко по-рано пред старата сграда на Народното събрание също възникна напрежение между протестиращи и полицаи. Малко след 21.00 ч., при пристигането си, недоволните запалиха свещи и фенери пред парламента на площад „Народно събрание”. Пред сградата имаше кордон от униформени. Недоволните се хванаха за ръце и направиха жива верига пред полицаите.

Напрежение имаше и пред Руската църква. 

За днешния ден е съгласувано със Столичната община единствено провеждане на протестни действия на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ.  В този смисъл усилията на полицейските органи са насочени към недопускане на по-нататъшно разрастване на ситуацията и грубо нарушаване на обществения ред – заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.