Специализираната прокуратура обвини в умишлена безстопанственост кмета на Община Септември Марин Рачев. Според държавното обвинение той е извършил 7 деяния, от които местната управа е загубила 226 528,24 лева. 

Обвинението е за договор от 2017 година по обществена поръчка за ремонт на пътища и улици. Той е сключен с „Консорциум ремонт и възстановяване-Септември“. Събраните доказателства сочат, че кметът е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

Материалите по това обвинение са отделени от наказателното производство срещу Рачев, което заради огромния си обем е разделено. Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на Община Септември Явор Митев. Докато замествал кмета, той е подписал анекс към същия договор за 1 милион лева, без да се е налагало изменение на сключения контракт и с цел да набави облага за консорциума-изпълнител.

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. не е изпълнил задължението си да окаже съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при претърсванията и проверките в общината.

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още двама души - на Ангел Бончев, шеф на дирекция “Транспорт и околна среда“ в Община Септември и на Станой Милов - специалист „Инвеститорски контрол” в отдел „Строителство” в общината.

Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления - съставили са протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по вече споменатия договор, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

На Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ по 10 000 лева, а на Бончев и Милов - по 5000 лева, съобщават още от Спецпрокуратурата.