Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова излизат от затвора и ще изчакат под домашен арест обжалването на наложените им присъди от 20 и 15 години затвор. Това изненадващо реши Апелативният съд на днешното си заседание. За него Иванчева дойде с нов адвокат -Николай Хаджигенов, който смени Марин Марковски.

В хода на съдебната сага по делото за искания подкуп от Иванчева и заместничката й, няколко пъти Апелативният съд отменяше незабавно решение на по-ниската инстанция за тяхното пускане под домашен арест. Стигна се дори до проверка от ВКС дали действията на апелативните магистратите са правомерни.  

Апелативните спесъдии обаче днес посочиха, че въпреки тежките присъди, за които по принцип законът изисква задържане, няма опасност двете да се укрият, тъй като имат забрана да напускат страната.

Магистратите посочиха, че ако Иванчева и Петрова останат задържани, това ще е "тежка репресия".

Преди да бъдат осъдени в средата на април, те бяха 4 месеца под домашен арест. През това време те не са нарушавали тази процесуална мярка, обяви съдът. 

Друг аргумент на магистратите да освободят двете подсъдими е тежкото здравословно състояние на Иванчева, за което по време на делото днес не стана ясно от какво точно страда.

Плюс в полза на Петрова се оказа семейното й положение - трябва да се грижи за болната си възрастна майка, а дъщеря й тази година е абитуриентка. 

Решението на тричленния състав на апелативния спецсъд с председател Красимира Костова е окончателно.

Веднага след като чуха тежките присъди от Специализирания съд, Иванчева и заместничката й бяха въдворени в Сливенския затвор. Впоследствие бяха разделени, а преди няколко дни бяха върнати в София.

За последно Иванчева се намираше в болницата на затвора, а Петрова беше настанена в ареста на „Майор Векилски“.

 

Иванчева с прогноза: На втора инстанция почти сигурно ще бъдем осъдени!Надява се да не води кампания за евровота от ареста