Прокуратурата поиска 20 години затвор за всеки един от подсъдимите Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и предшественика й Петко Дюлгеров. Всеки от подсъдимите да плати 30 хил. лева (което е максималната причина глоба за тези престъпления) глоба, искат още от прокуратурата.

Максималната присъда за престъпленията, за които са обвинени тримата подсъдими е 30 години.

Туко-що в съдебната зала започнаха пледоариите на адвокатите, като първа започна защитата на отстранената от поста си, бивша кметица на столичния район “Младост” Иванчева.

Прокуратурата изложи своите доказателства, които бяха представяни и в предните заседания по делото.

От пледоарията на адвокат Димитър Марковски стана ясно, че защитата има съмнения за автентичността на записите, приложени към делото. Причината за това е, че Десислава Иванчева катастрофирала на 31 март. В СРС-та от 23 март обаче е описано, че Дюлгеров споменава за катастрофата. Пред съда Марковски обясни, че не може да разбере как седмица преди инцидента Дюлгеров е говорил за него.

Преди да влязат в съдебната зала Иванчева и Петрова заявиха пред медиите, че ще съдят зам.-главния прокурор Иван Гешев. По думите им той е “казал всички лъжи по техен адрес” и те ще търсят правата си в съда. 

Иванчева и Петрова да не могат да заемат обществени и държавни позиции, искат още от прокуратурата.

Делото “Иванчева” е на финалната си права. По-малко от година след задържането на тримата подсъдими се очаква и присъдата на Специализирания наказателен съд.

Прокурорските пледоарии продължиха 4 часа.

Според Иванчева и Петрова обаче това няма да е краят на “сагата”, защото каквото и да е решението на съда, някоя от двете страни ще обжалва. По думите на бившата кметица на “Младост” делото със сигурност ще стигне до третата инстанция - ВКС.

Припомняме, че на миналото заседание, в началото на април, един от основните свидетели по делото Петко Дюлгеров се отказа от показанията си срещу Иванчева и Петрова. Другият ключов свидетел, подалият сигнал за поискан от него подкуп, е строителният предприемач Александър Ваклин. В едно от заседанията, в което той даде показания пък стана ясно, че Иванчева и Петрова никога не са искали директно от него пари.

Делото "Иванчева" на финалната права! Как започна всичко и какъв ще бъде краят?Сагата тръгна с най-обсъждания арест, мина през промени в правилата за конвой и разправии между съдебни институции, а накрая основният свидетел се отметна