Делото за корупция срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е на финалната права. Процесът предизвика много въпроси, обществено възмущение, промени в разпоредби и скара няколко институции. На днешното заседание на Специализирания наказателен съд се очакват пледоарии и евентуално да се чуят присъдите срещу Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Каквото и да е решението на магистратите, една от страните със сигурност ще обжалва и делото ще стигне до решение на третата инстанция- ВКС. Макар да бяха заловени със солиден подкуп, подсъдимите и тяхната защита твърдят, че не са виновни. Юристи от началото пък броят пропуските и грешките на спецпрокуратурата, още със самото задържане на Иванчева и Петрова. Дали това е така пък ще решава съдът в Страсбург, по думите на обвиняемите.

Всичко започна преди почти една година. На 17 април 2018 маскирани полицаи арестуваха зрелищно кметицата на столичния район „Младост” Десислава Иванчева на централния булевард „Васил Левски“ в  София, точно пред Министерство на спорта. Заедно с нея беше задържана и нейната заместничка Биляна Петрова. Първи се зарадва на арестите и се погрижи да информира обществото бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров, от чийто фейсбук профил излезе снимка от слагането на белезниците. Кадърът беше заснет от прозорец на спортното министерство. .

Иванчева и Петрова бяха хванати с 56 хил. евро, които по-късно стана ясно, че са белязани. Още тогава се разбра, че това е била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж. Часове наред до Иванчева така и не стигна адвокат, защото такъв не беше допуснат от полицията. Задържан беше и предшественикът на Иванчева Петко Дюлгеров, малко по-тихо и незабележимо в градинката на "Кристал". 

На следващия ден след шумната спецакция последва и очакван брифинг на който шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев се похвали със големия успех.  Там стана ясно, че полицията държала 5 часа окована в белезници кметицата на район „Младост” “за да опази човешките й права“. Според Гешев по този начин Иванчева получила шанс да присъства на обиска на колата си. Шефът на спецпрокуратурата разясни също, че държавното обвинение не е е определяло предварително маршрута, по който ще мине кметицата, а арестът на средата на голям булевард в центъра на София бил просто „лош късмет“.

Оказа се, че спецакцията срещу Иванчева била планувана дълго време. Помощник на прокуратурата бил строителния предприемач Александър Ваклин, от когото бил получен и подкупа от 70 хил. евро, част от които отишли при Дюлгеров.

Зпомнящо се беше изказването на Гешев, че кметицата на „Младост“ и нейната заместничка са „светнали като коледни елхи“, след като са пипали маркираните пари. Дълго време обаче продължи спорът как точно са „броили маркираните пари“, след като  са светнали само по един пръст на ръцете и на лицата на задържаните.

На 11 юли 2018 г. разследването срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров приключи, а те все още бяха в ареста.

В началото на август миналата година отстранената кметица на район „Младост“ беше отведена в болница, заради изследвания на тумор на хипофизата. Иванчева беше закарана от служители на „Съдебната охрана“ към правосъдното министерство. Голямо обществено обсъждане и недоволство предизвика фактът, че обвиняемата беше окована с пранги, белезници и колан.

Тогава Гешев коментира, че не вижда нищо нередно, тъй като Иванчева е опасна за обществото и е нормално да бъде конвоирана по този начин. Въпреки недоумението на шефа на спецпрокуратурата кое точно е нередно в случая обаче седмица по-късно работна група я правосъдното министерство вече работеше по промени на инструкцията за конвоиране на лишени от свобода. Обявено беше, че в нея ще бъде включена оценка на риска. Към момента арестантите ще бъдат водени с белезници по преценка за всеки конкретен случай.

В края на миналото лято стана ясно, че тефтер на Иванчева е основно доказателство по делото срещу отстранената кметица, заместничката и и нейния предшественик. Според прокуратурата на първата страниц в него имало сметки на суми, които съвпадат с поискания подкуп от бизнесмена Ваклин. През март тази година обаче графологичната експертиза показа, че всъщност някой друг е писал в тефтерчето на Иванчева. Имаше съмнения, че това може да е Дюлгеров, но експертите не бяха категорични на кого всъщност е чуждият почерк.

На 18 октомври миналата година спецсъдът наложи на Иванчева и Петрова по-леки мерки за неотклонение, като ги пусна под домашен арест. Двете обаче така и не излязоха, тъй като втората инстанция не потвърди решението и прецени, че мястото им е в ареста.

В края на ноември 2018 г. ВКС провери делото „Иванчева“. Причината беше, че двете подсъдими бяха в килиите вече седми месец и въпреки налагането на по-лека мярка за неотклонение от спецсъда два пъти, втората инстанция отменяше решенията. От прокуратурата настояха проверката да бъде блокирана. По думите им проверката на ВКС била „опит за намесване по делото“.

Не след дълго Апелативният спецсъд поиска от ВСС да провери дали председателя на ВКС Лозан Панов не е оказал натиск на делото. Проверката приключи и такъв обаче не беше установен.

През декември пък стана ясно, че проверката на ВКС  е открила няколко нарушения на Апелативния спецсъд при връшането на Иванчева и Петрова в ареста. Така в края на миналата година отстранената от длъжност кметица на район „Младост, заместничката и нейния предшественик Дюлгеров излязоха от килиите  с наложена мярка домашен арест.

Последните месеци заседанията по делото протичаха по идентичен начин. Най-често задавания въпрос в съдебната зала беше „Ти какво чуваш“, слушайки записи от СРС-та по делото.

На последното провело се заседание обаче Петко Дюлгеров обърна делото с краката нагоре. Той обяви пред съда, че се отказва от показанията си, уличаващи Иванчева и Петрова, които е дал по време на разследването. По думите му служителите на антикорупционния орган КПКОНПИ са го разпитвали повече от два часа непосредствено след ареста му. Тогава те го уверили, че ако даде „правилните показания“ може да бъде освободен. Дюлгеров е един от двамата ключови свидетели срещу Иванчева и Петрова. Той е сочен като „посредник“ на подкупа. Другият ключове свидетел- строителният предприемач Александър Ваклин, каза пред съда, че подсъдимата кметица и нейната заместничка никога не са му искали пари директно.

В днешния ден предстоят пледоарии по делото, а присъдата на Иванчева, Петрова и Дюлгеров чука на вратата. Дали тя ще е оправдателна или не, предстои да разберем. Каквато и да е тя обаче, в историята на на българското правосъдие, това остава едно от „най-шумните“ и предизвикали промени и конфликти дело.