"Карах служебната Нива по черния път в Малката река и изведнъж видях дете да лежи край пътя. Вече знаех, че е изчезнал Мехмед, и веднага набих спирачки. Слязох и отидох до него. Гушнах го, свалих моята дреха и му я облякох. Обух му и моите чорапи, защото беше бос."

Това разказва горският стражар Муртаза Клечов, който намери изчезналия Мехмед, пред 24 часа. Момченцето, на 2 г. и 7 месеца, изчезна от дома си вчера около 16 ч и бе открито след близо 24-часово издирване.

Горският работник имал в колата си пликче с бонбони и го дал на малчугана. "Не се изплаши, напротив - усмихна се. Казах му: "Айде да те снимам за мама" и той се зарадва, даже на едната снимка се изплези", допълва Клечов, който от 32 г. работи в системата на горите, а от 28 г. е стражар.

Познава района много добре и казва, че от къщата на Мехмед в Якоруда, по планинска пътека, разстоянието до мястото, където е намерен е около 2 км. 

"Когато го гушнах, целият се разтреперих. Буквално се ошашавих, защото знаех, че е късмет да намеря детето. Аллах го е пазил", допълва притеснен Клечов. Обадил се веднага в полицията в Якоруда. Взел малкия в скута си и подкарал Нива-та към Бунцево. По пътя момченцето заспало. Когато пристигнал на площада, се било събрало цялото село. Предал Мехмед на полицаите, които го прехвърлили в тяхната кола.

"Имаше одрасквания по ръчичките, но не беше нещо сериозно. Допускам, че може и само да е стигнало до мястото, където го открих", предполага горският стражар.

По черния път били открити следи от крачетата на момченцето в прахта. Тепърва полицията ще изяснява дали детето само е избягало от дома си или е отвлечено, както се съмняваха родителите му.