Отбелязваме Голяма задушница, ден преди Месни заговезни. Това е и първата от трите големи задушници през годината. Днес отдаваме почит на мъртвите. В църквите се провеждат специални панахиди, с което се почитат загиналите ни близки.

Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. 

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Ако имате починал близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

Днес в Пловдив ще бъдат пуснати допълнителни автобуси по шест линии на градския транспорт. С делнично разписание ще работят автобусни линии №7, 11, 25, 27, 36 и 66, като по линия №27 автобусите ще пътуват до траурен парк „Север“.

Пускат допълнителни автобуси на Задушница в ПловдивВижте по кои линии