"Няма нужда да носите маска, когато се разхождате по улицата или в парка, или разхождате кучето. Ключовото тук е отстоянието. Маската се носи, за да се пазим взаимно с човек, който е на по-малко от метър и половина разстояние. Спазва ли се дистанция, няма нужда от маска", това заяви по време на брифинга на НОЩ доц. Ангел Кунчев. Той изброи и местата, където най-често ще ни се налага да слагаме предпазна маска на открито. Сред тях са пазари, тържища, спирки, площади, групови работни мероприятия, пространства пред банки, магазини и обществени сгради, където се образуват опашки, и други. 

Кунчев заяви, че към момента България запазва мястото си в класацията по отношение на заболеваемост от коронавирус. Заразени са 136 на 100 000, което ни поставя на 26-то място в Европа и 4-то на Балканите. По отношение на смъртност, страната ни отново остава четвърна на Балканите, но е отстъпва една позиция назад сред страните от Европа. В момента сме на девето място на континента.

Броят на направените тестове е 500 на 100 000 души население. По отношение на хоспитализираните - няма особена промена в процента им, каза още Кунчев. 

Видин остава единствената "зелена област" с под 20 заразени на 100 000 души население. Шест са областите в червено, а оранжевото преобладава на картата. Според главния епидемиолог обаче много от "оранжевите" области ще се оцветят в червено още следващата седмица. 

"Не може да се каже, че чисто териториално могат да се хванат някакви закономерности по отношение разпространението", заключи той.