Не са установени нарушения на медиците в болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, които са участвали в диагностично-лечебния процес на починалия на 31 юли абитуриент с COVID-19 Христо Денев.

Това е заключението на комисия от ИА “Медицински надзор” начело с проф. Владимир Пилософ, която извърши проверка в здравното заведение след смъртта на младежа. Одитът бе поискан от ръководството на областната болница, след като бащата на починалото момче - адвокат Иван Денев, публично обвини лекарите, че са виновни за смъртта на Христо и са си правили експерименти със сина му.

Докладът от проверката, извършена на място в болницата между 11 и 14 август, се забави 2 месеца и половина заради привличане на външни експерти, сред които са шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова, проф. Николай Младенов. “Липсват нарушения на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведеният диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил вследствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб и цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор (затлъстяване) и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток”, е заключителният коментар на проф. Костов, подкрепен и от становищата на колегите му, пише "24 часа". 

Констатациите от доклада опровергават обвиненията на бащата, че Христо е жертва на вътреболнична инфекция и дори че са взети органите му, обяви на пресконференция директорът на областната болница д-р Стефан Филев. Стана ясно, че абитуриентът е приет в специализираното отделение на 13 юли с положителен PCR, температура и пневмония. С постъпването бил на подпомагане с кислород. Осем дни покъсно младежът е преместен в реанимацията, тъй като състоянието му критично се влошило. След 10 дни борба за живота му момчето издъхнало. При инспекцията е установено, че диагнозата е своевременно поставена, лечението е било адекватно, а смъртта е настъпила вследствие на съпътстващи фактори.

Освен затлъстяването Христо е приет с чернодробно увреждане, за високо кръвно, силно главоболие и замайване след тренировка във фитнеса според показанията на личния му лекар д-р Таня Витанова. Внезапна проверка под наблюдението на следовател от НСлС в реанимацията не е установила наличие на вътреболнична инфекция. Христо е лекуван със 7 антибиотика от появата на симптоми до смъртта му, прилаган е и препаратът RoActemra, за който адвокат Денев казва, че е в трета експериментална фаза и не е разрешен. Стана ясно, че след проведено клинично обсъждане на 21 юли комисия от лекари решава в лечението да се включи RoActemra според Протокол за лечение на новата коронавирусна пневмония на МЗ от 9 март 2020 г. “Препаратът е регистриран в България през 2009 г., не е експериментално лекарство, а се използва за овладяване на тежък цитокинов синдром”, обясни д-р Сибила Маринова, шеф на ОАИЛ. Няма обаче подписана декларация за информирано съгласие от момчето.

“Христо беше пълнолетен и адекватен до подследно, постоянно му се обясняваше какво му се прави. Той изключително съдействаше и непрекъснато благодареше. Не мога да внеса при COVID болните документ, който да подпише, и после да изнеса, няма как лист хартия да бъде дезинфекциран”, обясни д-р Маринова. Тя обясни също, че медикаментът бил наличен в болничната аптека, защото го закупили още на 23 март за лечение на първия пациент с коронавирус във Велико Търново д-р Виктор Точков. Състоянието му обаче се подобрило и не се наложило да бъде прилаган.

“Бащата на Христо, адвокат Денев, непрекъснато ми се обаждаше в работно и в извънработно време. Получаваше информация и на входа на реанимацията. По негово желание проведох разговори за лечението с консултанти от София и Плевен. През цялото време Христо беше адекватен освен в последния ден от живота си. Казах на баща му, че синът му е в изключително тежко състояние и има опасност да умре. Казах го директно, без увъртания”, каза д-р Маринова.

“За това момче всички се грижихме като за наше дете. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим”, не скри емоцията си шефката на реанимацията. Д-р Стефан Филев разказа, че след смъртта на Христо бащаму лично му се обадил по телефона и изрично помолил да не се прави аутопсия.

“Има разпечатки на телефонните разговори като доказателство. От съпричастност към родителската болка се съобразих с желанието му и дори в нарушение на правилата разпоредих момчето да бъде облечено в костюм. Дори допуснах близките с необходимите защитни облекла в патологията да видят детето си. След това обаче ни засипаха с обвинения, че е погребан в чувал, тялото му е нарязано, а органите са взети за донорство. Не стига това, но продължават заплахите лично срещу мен и семейството ми в социалните мрежи”, каза д-р Филев. Той показа разпечатки, в които се казва “да бъде в хладилника на моргата с нарязан череп”