202 рози бяха засадени в парка пред НДК в знак на почит към донорите. Толкова са на брой донорските актове от 2005 година насам. Инициативата е на пациентски организации, а реализацията ѝ става факт броени дни след отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.

„У нас функционират 30 лицензирани от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ донорски бази, с което териториално покриваме всяка евентуална донорска ситуация. Специалистите ни са с отлична подготовка, болниците ни са апаратурно обезпечени, необходима е работа в посока по-добрата координация на процеса – от идентифицирането на донора, през кондиционирането и разговора с близките, до експлантацията, трансплантацията и постоперативното проследяване на реципиент“, посочи заместник-министър д-р Бойко Пенков по време на събитието.

Ключов проблем, чието решение би довело до повишаване броя на успешните донорски ситуации у нас, е недостатъчната обществена информираност за донорството и трансплантацията, обясни още заместник-министърът. Той припомни, че именно с цел повишаване осведомеността на гражданите през 2019 г. беше проведена Националната информационна кампания „Да! За Живот!“, в рамките на която бяха разпространени над 80 хил. донорски карти.

„Създадохме и сайт , който съдържа подробна информация за донорството и трансплантацията. Там са поместени и отговорите на най-често задаваните от хората въпроси. На достъпен език е разяснено българското законодателство в тази област“, коментира още д-р Пенков. Той поясни, че Донорска карта може да получи всеки, който пише до министерството. „Картата няма юридическа стойност, но е знак към близките за волята на притежателя ѝ. Освен това е удобен повод да повдигнем темата за донорството в семействата и приятелските си кръгове. Нося моята заедно с документите си – не тежи, може само да е полезна“, каза още заместник-министър Пенков.