Всяка община, които имат проблеми с покриването на сметките за ток – собствени, както и на детски градини и друг тип социални, образователни, здравни и обществени учреждения, ще подлежат на щателна проверка. Тя ще могат да подадат документи към държавата за финансова помощ, но преди да бъдат разгледани и одовлетворени исканията им ще премат щателна проверка от Агенцията по държавна финансова инспекция.

„На общините, които имат проблем с дълговете, ще бъде изпратена проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки или лоши практики. Всяка община ще може да поиска допълнителни средства, но ще трябва да мине проверка“, посочи Петков.

Идеята е да се провери как се разходват бюджетите на общините, дали са сключвали изгони обществени поръчки - за осветление например, какъвто случай нашумя в столична община с огроните разлики между издържата на две лампи от двете страни на една и съща улица. 

След като инспекторите проверят финансовото състояние на общината и как са разходвани средствата в нея, ако не бъдат открити порочни или икономически нерентабилни практики, ще могат да се ползват с държавна помощ. В какъв размер ще бъде тя обаче остава неясно засега.