От днес заведенията вече са разрешени, като към момента възможност да отворят е дадена само на тези с градини и тераси. Масите, макар и на открито, трябва да са на отстояние от 1,5 метра една от друга.

Вчера бяха либерализирани час от мерките, като първоначално се предвиждаше разстоянието да е цели 2,5 метра, което бе неизпълнимо за много от бранша. Сред промените е ѝ изискването за персонала - те ще имат право да избират какво предпазно средство да носят маски или шлемове, а ръкавиците ще бъдат само по желание. Остава задължителната дезинфекция на маси, диспенсърите с дезинфектанти за хората, както и числеността по маси - до 4 души или едно семейство, което така и не бе прецезирано под домакинство, фамилия или в друг смисъл. 

Редица заведения в Пловдив вчера бяха в трескава подготовка да отворят врати, а други от бранша обмислят отложен старт и дори да не започват дейност все още. 

Отварящите вече имат резервации, но не са съвсем оптимистични за развоя на събитията. Тези, които ще останат затворени пък, се страхуват от несигурната ситуацията.

Капацитет

Разрешението да се работи само в тераси и градини силно редуцира капацитета на заведенията, особено на тези, които имат повече маси на закрито. Намаляването на изискуемото разстояние на 1,5 метра със сигурност леко ще облекчи тези опасения, но дори така мнозинството губят поне 50% от местата в заведението. 

Лошо време 

Редица се притесняват от лошото време като фактор, който буквално ще стопира дейността им. Май месец е добре познат със своите капризи и внезапни дъждове. Това е още по-сериозна преграда между желания и реалност и ресторантьорите недоумяват какво ще правят с клиентите си при евентуален внезапен дъжд. Нямат право да ги приберат на сухо, т.е. вътре в заведението, каквато е практиката, а дори може да нямат време за реакция да опаковат храната им. 

Финанси 

Поради намаления капацитет, лошото време и несигурния обществен интерес, браншът е по-скоро песимистично настроен, че сметките в края на месеца ще излязат. Мнозина пловдивски ресторантьори изказаха мнение, че вероятно ще работят на загуба. Лошото време може да редуцира на половина работните дни, а намаленият капацитет да повлияе сериозно на нормалното функциониране, най-малко от гледна точка на стоки и зареждане. Така в крайна сметка надеждите са поне да се покриват разходите, но никой не говори за печалба. От друга страна затворените заведения не генерират каквато и да е печалба, а само загуби. Въпросът е липсата на дейност или силно намалената ще даде по-малък минусов резултат, считат мнозина. 

Персонал 

Горепосочените особености на разрешителния режим на работа и очаквания брой много по-малко клиенти от обичайното, налага стартиране на дейност в силно намален състав. Освен това заплатите на служителите няма как да се задържат на нивата от преди кризата заради влошената икономическа обстановка. Най-големият страх за работодателите обаче е повторно освобождаване при евентуално вторично затваряне на заведенията. Тогава освободените служители няма да могат дори отново да получават помощи от държавата за безработица. Не е тайна, че голяма част от бранша освободи персонала си дни след обявяването на извънредното положение. 

Повторно затваряне

Страх у голяма част от собствениците на заведения е да има повторен пик или липса на дисциплина, които да доведат до повторна заповед за преустановяване на работата на всички заведения. Това би означавало нови инвестиции, които ще останат нереализирани - т.е. затворени пари, които ще изгорят. От друга страна повторно нает персонал от Бюрото по труда, ще трябва да бъде освободен, което препраща към трудовите казуси от предходната точка. Вторично затваряне за някои значи сигурен фалит, а и оставане на стотици хора без работа и без каквито и да е доходи. 

Потребителско поведение 

Всички считат, че ще има отлив на клиентите предвид силно ограничените свободни средства и страхът от дълбока финансова криза. Безработицата и намаляването на доходите се отрази силно на тяхната покупателна способност и предупредели свито потребление и видимата в резултат дефлация. От друга страна първите дни след стартирането на заведенията със сигурност ще бъдат удари, предвид зажадняването на хората за развлечения и социални контакти. Никой обаче не смее да прави прогнози какво ще е поведението на обществото, след като премине първоначалната еуфория от разхлабените мерки. Според бранша още преди 13 март и пандемията е имало спад на посещенията с около 15-20%. 

Повече за това кои заведения в Пловдив ще отворят и какво мислят едни от водещите ресторантьори под тепетата, четете тук: 

Кои заведения в Пловдив ще отворят? Питаме пловдивските ресторантьориНякои запретват ръкави, други ще изчакат ситуацията да се изясни

Масови проверки по заведенията от утре, инспектори следят за спазването на меркитеБАБХ публикува всички изисквания към обектите за хранене

 

Трескава подготовка! Маси, столове и чадъри вече са на Главната, заведенията – готови за отварянеНетърпеливи пловдивчани дори бяха забелязани да отпиват кафе на слънце