От 6 май всички заведенията, които разполагат с открити пространства – градини или тераси, имат право да отворят, като посетители ще могат да се приемат само отвън. Наред с това ресторантьорите ще трябва да се съобразят с куп противоепидемиологични изисквания, като част от най-рестриктивните налагат дистанция между масите от 2,5 метра, непрестанна дезинфекция, защитни средства за персонала и т.н. 

Наред с оживлението, че напълно забраненият бранш за вече близо 2 месеца най-накрая ще отвори врати, макар и частично и под засилени мерки за сигурност, редица от бизнеса изразиха крайно разочарование, че подобно „разрешение“ буквално им дава възможност да работят… на загуба. Това беше признато и на брифинга при съобщаването на разхлаването на мярката, като ген. Мутафчийски подчерта, че това се прави като подготовка, за да се приспособят заведенията и хората към живот с коронавируса.

Ще отворят ли заведенията в Пловдив и какви са настроенията в бранша в часовете наподготовка за новите мерки? На тези въпроси репортер на TrafficNews потърси отговор от някои от лидерите в бранша. 

Оказва се, че повечето заведения, които имат маси навън, ще отворят врати, макар и голяма част от тях да си дават ясна сметка, че като теглят чертата едва ли ще бъдат на печалба. От друга страна редица от тях посочват, че и стоенето в парализа, не им носи добавена стойност и генерира загуби. От друга страна, не малка част предпочитат да изчакат, тъй като се боят от повторно затваряне, нов пик или нови мерки, които да възпрепятстват бизнеса. Никой не може да прогнозира и потребителските нагласи - част от хората за зажаднели за нормалния темп на живот, други обаче се ограничили до минимум разходите за развлечения. 

Уплаха има и от нов упорит слух, че заведенията ще бъдат затваряни под карантина за 28 дни, ако се докаже случай на болен от коронавирус клиент. 

Юлиян Алексиев, „Ноте ди вино“: Отваряме с надежда, че положителната тенденция за занижена заболямост ще продължи!

Готови сме, отваряме в четвъртък. Ограниченията, които са пагубни за съжаление за наши колеги, заради липсата на площ, при нас нямат чак такова отражение, тъй като разполагаме с много голяма градина, в която можем да наредим достатъчно маси, съответно места. Все още очакваме заповедите на БАБХ и РЗИ, но вече организираме ясните мерки, които касаят например диспенсърите с дезинфектанти, монтира ли сме газови печки. Опасенията, че може да работим на загуба са напълно основателни, тъй като никой не знае на какви нива ще се възобнови пазара. Ние не сме прекратявали дейност, тъй като имаме доставки по домовете. В момента подготвяме едно по-съкратено меню и ще предлагаме ястията на по-достъпни цени. Ще се опитаме да се адаптираме към ситуацията, за да оцелеем. Ние сме собственици, не сме наематели, което е много положително и успяхме да се справим в условията на криза. За нас е много важно да тръгне процесът по възстановяване на бранша, защото се оказа че толкова много хора зависят от нас – от доставчици, през диджеи до агенции за събития. В България като цяло мерките бяха либерални. Единствените тотално затворени бизнеси бяха заведения, казина, фитнеси, киносалони. Подкрепихме затварянето, аз като гражданин се радвам, че нивата на заразата в България и на смъртните случаи са ниски, което е много положително. Дано да няма увеличение или нов пик, защото в крайна сметка и колегите, които няма да могат да отворят сега, търпят страхотни загуби и съм съпричастен например към нощните заведения, при които все още ситуацията е много песимистична. Те също са много важна част от бизнеса, така че искрено се надяваме тенденцията към отминаване на коронавируса да се запази и постепенно да се върнем към нормалния живот.

Разчитаме правителството да се вслуша в исканията ни за намаляване на ставката на ДДС до 5% до 2021, а след това до средно за Европа 9%, като разбира се подкрепяме това да стане и при лекарствата. Така събираемостта ще е много по-висока, а осигуровките можеха да бъдат вдигнати. Винаги съм подкрепял заплати, осигуровки и данъци – всичко да е прозрачно и законово и мисля, че на нашия бизнес му трябва един тотален рестарт, който за съжаление не мисля, че ще се случи. Трябваше тези два месеца да бъдат използвани за едни сериозни дебати между правителството и браншовите ни организации, за да се излезе с една цялостна концепция за функциониране, рестарт и развитие на бранша. Да се намери баланс между интересите на държавата, собствениците на заведения и служителите. Мисля, че загубихме това време от над 50 дни. Ние сме голяма част от икономиката на държавата, може би 15-17%, държавата разчита на нашите данъци. Ние като членове на това общество трябва да дадем нашия дан за развитието, за това да живеем в хубава страна, но за съжаление властта не успя да създаде благоприятна среда за развитие на този бранш. Трябва изцяло да се изчисти сивия сектор, да се работи, да се решат проблемите и разногласията.

Иво Проданов, „Мемори“, „Хемингуей“, „Долче фелини“: Всеки час нещата се променят, средата е несигурна. 

Няма да отворя обектите физически поне засега. Всеки час се променя нещо, докато няма яснота точно какви ще са условията за работа не предвиждаме отваряне. Днес се проведе среща при министър Ангелкова, на която се разискват основни изисквания като разстоянието между масите, за което е обявено да бъде 2,5 метра, но се говори за промени на метър. Разпоредбите със семейство на маса също не е ясно как ще бъдат спазени, ще им искаме лични карти ли? От днес започнахме работа с доставки, но ще изкачваме да се спрат на категорични условия, за да работим с клиенти на място.

Найден Кехайов, „Аморе“: Отваряме, но е твърде вероятно да работим на загуба, а по-притеснителното е нов пик. 

Отваряме, имаме възможност за разполагане на маси, макар и още да не е ясно точно с каква дистанция в крайна сметка ще се разполагат. Има много заведения, които нямат големи градини и за тях е лошо. Така или иначе дори при заведения като нашето около 40% се намалява капацитетът само заради дистанция на масите, а поради факта, че вътре не мога да имам маси, със сигурност под 50%. Разходите обаче си вървят и сметките показват, че разходите за заплати и то при леко намаляване са само 20% по-малко. Сравнено с над половината намален капацитет, ситуацията никак не е положителна. Твърде вероятно е да работим на загуба. Надяваме се поне да покриваме разходите, за да може и служителите да взимат заплати. За печалба никой не говори, аз лично очаквам 40-50% намаляване на средния оборот.

И потреблението ще бъде намалено, хората все още ще изпитват страх и несигурност, а и са с намалени или никакви доходи. Нормално е да отрежат от „ентъртеймънт“ разходите.  Страхуваме се заразата да няма втори, и то много по-силен пик, и тогава да затворим за 6 месеца. По мои наблюдения хората тотално вече не спазват противоепидемични мерки, а вирусът е опасен.

Николай Боруков, „Сол и пипер“, "Поркис", „Златната круша“: Отваряме поетапно, но кризата дойде преди коронавируса и ще повлияе на нивата на посещаемост и сега. 

На първо време отваряме „Сол и пипер“ и „Поркис“, като там имаме възможност да покрием изискванията за отваряне само на тераси и градини. Приготвяме се за необходимите дезинфекции на вход и изход, както и на самите маси. Не ние  много ясно как ще се случва това, предвид че масите имат покривки, но изчакваме РЗИ и БАБХ да спуснат регламентите. Притеснява ни, че ако е лошо времето, ако се застудява, ще има проблеми с клиентите, защото изобщо няма да има хора. Криво е, защото не можем да дадем реална прогноза. Отваряме, тъй като развихме добре доставките по домовете, но истината е, че местата са малко, няма как персоналът да е същата численост. В чужбина отстоянието между масите е по-малко и така има възможност все пак заведенията да работят с по-голям капацитет. Подчертавам обаче, че още преди извънредното положение, всички ресторанти имаха между 20-40% спад. След Нова година пазарът се сви, потреблението се сви, кризата навлизаше. Според мен това ще даде отражение и сега и въпреки, че хората са зажадняли, бързо ще отмине. Хората са стегнати, нямат добри приходи и не можем да очакваме чудо.

Бойко Качулев, „Torro Grande”: Не можем да си играем със съдбата на хората и да рискуваме утре отново да ни затворят!

Нямаме намерение все още да отваряме. Според нас няма и как, предвид че бе ясно казано, че всеки един момент може да решат друго и да ни затворят. Ако се повиши заболеваемостта какво правим? Не може да наемем хората от Бюрото по труда и след това отново да ги уволним – вече дори няма да имат право на помощи. В цялата тази ситуация само минуси можем да акумулираме. В същото време басейните ги отварят и там могат да бъдат във водата един до друг, а в ресторанта на 2,5 метра? Нямаме никаква гаранция кога ще решат друго. Не можем да рискуваме. В интерес на истината, това, което съм чул като европейски примери е отваряне на ресторантите, но само за доставки по домовете. Факт е, че браншът тази година е нулева. По-добре да не отваряме изобщо, от колкото да влизаме в тези неясни и много сценарии.

Стоян Даскалов, "БезистенЪ", галерия "Етерна": Не виждаме икономическа логика, нито нормални условия, за да отворим. 

Няма да отворим рок бара, въпреки че имаме възможност. Не считаме, че има смисъл, предвид огромният разход, който трябва да направим за зареждане. При нас залагаме на качествени бири и сайдери, които трябва да се изразходват буквално за дни. Не можем да рискуваме да понесем такива загуби, защото ние не сме съкращавали персонала си и разчитаме да се върнем на едни нормални нива, като това гарантира доходите и на нашите служители. Очакваме да се вземат адекватни решения при какви условия ще може да се работи и когато усетим, че функционирането ще има смисъл и ще носи целения резултат - удоволствие за хората без страх за болести и в същото време икономическа рационалност, ще се подготвим отново да отворим врати. 

Тони Симидчиева, хотел-ресторант „Одеона“: Отваряме, но работа едва ли ще има. 

Ще отворим вероятно идната седмица. Имаме процедурно време, в което да подредим, да изчистим, да приготвим, да се пригодим и съобразим и с изискванията за работа. Разбира се, не ни устойват новите правила, но в края на краищата смятаме, че това е пътят, през който трябва да се мине и това е световният пример. Има колеги, които искат да протестираме и подобни действия, но не мисля, че си заслужава за 10-15 дни, тъй като очакваме нещата да продължат да се нормализират. Ще отворим само с 2 човека персонал, притеснени сме, че работа няма да има. 

Невена Барбова, „ГастрономЪ“: Калкулираме, ще е трудно, но най-вероятно ще отворим.

Опитвам се да направя сметката. Най-вероятно ще отворя градината и възможност за доставки. Нашата градина не е голяма и капацитетът с тези мерки не е задоволителен. Лошото време може да ни изправи пред абсурдни ситуации, в които при евентуален внезапен валеж, няма да можем да поканим хората вътре каквато е практиката. Трябва да им кажем – „Тръгвайте си“. Имаме дейности и по приготовления, персоналът ни също трябва да бъде организиран, имаме сериозни разходи, трябва да извикаме проверяващи преди старта на дейността. Скептични сме, че и тротоарното право ще остане безплатно до края на годината. Ще пробваме, но ще е много трудно. Смея да твърдя, че ако още малко хората поседят ще свикнат на този тип начин на живот и изолация и това положение ще доведе до антисоциализация на обществото. Ние не сме толкова ресторанти, колкото социални места за срещу на хора.