Земя от 50 декара край Пловдив, върху която има изградени 15 декара оранжерии, е обявена на търг от частен съдебен изпълнител. 

Става дума за крупен имот, собственост на "Интер ко инвест" ЕООД и „ЕВРОЕКОПРОДУКТ - МВ“ ООД, разположен в землището на село Градина, местост "Летището". Първоначалната цена, от която ще започне наддаването за имота, е 3,5 милиона лева без ДДС. 

В търга са включени два парцела с обща площ от близо 50 дка, както и някои елементи от оборудването като котел на твърдо гориво, бункер за пелети с ел. управление, колектор и др.

Остъклената оранжерия за плодове и зеленчуци е изградена върху 15 дка през 2013 година, като инвестиционното намерение е предвиждало там да се отглеждат предимно домати и краставици. Отделно има изградена и База за селскостопанска продукция, която включва административна част, манипулационна и котелно, огради и площадкови мрежи и съоръжения и сондажен кладенец. Останалата земя представлява ниви. 

Причината за продажбата е необслужвана ипотека от собствениците - "Интер ко инвест" на земеделеца и животновъд Златко Георгиев и строителната фирма "ЕВРОЕКОПРОДУКТ - МВ" на съдружниците Кирил Владимиров и Христо Младенов. Втората фирма пък е участвала в няколко обществени поръчки в различни общини в България. Въпреки тази си дейност, заедно с фирмата на Георгиев  двете дружества са решили да вложат средства в изграждане на оранжерии. Има данни, че "Интер ко инвест" е спечелила европейско финансиране на изграждане на оранжерия, но няма информация дали сумите по него за изплатени.

 

През последните години много земеделски производители фалираха заради скъпите цени на газа, тока и твърдите горива. 

В края на пандемията оранжерийните домати и краставици поскъпнаха драстично, което наложи внос отвън. Собственици на такъв бизнес тогава заявиха пред TrafficNews, че работят на загуба и че вероятно ще прекратят дейност.

Пловдивски производител: Не си струва да продаваме краставици на 8 лв/кг, ще заложим на естествена продукцияСпоред Балабанов няма бъдеще в българския оранжериен бизнес

Вероятно и тук сред причините, имотът да бъде отнет от ЧСИ заради дългове, е именно колапсът в бранша на оранжерийните производители.  

Търгът за имота ще стартира на 20 януари и е отворен един месец. На 21 февруари ще бъдат отворени офертите на потенциални купувачи.