Ще фалира ли Crypto.com? Това е един от най-горещите финансови въпроси в света. За фалит се заговори, след като стотици хора в социалните мрежи съветват инвеститорите в платформата да изтеглят средствата си. Това вся страх, несигурност и съмнение и наистина доведе до вълна от теглене на средства от криптопортфейлите. От своя страна именно този феномент може да доведе до лавинообразен ефект и реален фалит до часове. 

Crypto.com, една от най-големите крипто борси в света и най-голямата в света мрежа от кредитни карти с крипто кешбек (чрез собствения токен Cronos, CRO). Според експерти от индустрията, борсата е жертва на т.н. bankrun /„банково бягство“/, с което очевидно не може да се справи. "Банковото бягство" възниква, когато големи групи вложители изтеглят парите си едновременно от банката въз основа на опасения, че институцията ще изпадне в неплатежоспособност.

Ако това се потвърди, причината би била доста сериозна: това би означавало, че Crypto.com всъщност не държи криптовалутите, депозирани от клиенти.

Много експерти в индустрията говорят за предстоящ фалит и дори посчват, че е въпрос на часове. Междувременно CRO токенът се срива. Това е знак, че потребителите се опитват масово да се отърват от токена или че компанията продава токени на пазара, за да придобие крипто или пари в брой и да успее да отговори на заявките за теглене. 

Притесненията относно базираната в Сингапур Crypto.com се разпространиха след новината за бързия колапс на конкурентната борса FTX. Оказа се, че търговците на цифрова валута са на ръба, а редица потребители започнаха да сигнализират, че има проблем с конвертирането на пари и тегленето им от карти. 

В момента борсата се бори да се справи с многобройните заявки за теглене след фалита на конкурента си и лошите оценки от екперти, както и призивите за спасяване на вложените пари в борсата. 

Главният изпълнителен директор на Crypto.com Крис Марсалек призна, че има проблеми с някои трансфери, които са дължали на неправилна обработка и от компанията са взели мерки. Един от неправилно обработените бил за 400 милиона и става дума за прехвърляне на етериум. Проверка на TrafficNews показва, че много от потребителите са заключили част от инвестициите си в CRO. Това е и основно изискване, за да сдобие потребителя с банкова карта, от която да може да тегли в кеш парите, които е вложил или спечелил. Това означава, че част от тях не могат да изтеглят парите, които са вложили в токена на компанията. 

Притесненията относно Crypto.com буквално взривиха интернет през уикенда, след като известни фигури в цифровата валута се прицелиха в компанията. Инвеститорите са ужасени поради бързия колапс на FTX, която се превърна от една от най-надеждните борси в банкрутиала фирма в рамките на само една седмица.

Не липсват коментари, които припомнят как, изправена пред феномена на "банковото бягство", дори традиционна банка би била тласната към фалит от собствените си клиенти. 

Стойността на собствената криптовалута на Crypto.com CRO потъна с приблизително 20% в неделя спрямо предходните 24 часа Той се търгуваше близо до 6 цента за брой. Само за седмица криптовалутата се е сринала с 40% и достига 14 стотинки за 1 CRO. 

Г-н Марсалек отхвърли притесненията относно бъдещето на криптоборсата, туитвайки по-късно в неделя, че октомврийските трансфери са „генерирали толкова много страх, несигурност и съмнение и спекулации в Twitter” седмици по-късно.

Говорител на Crypto.com каза, че платформата вижда по-високи нива на активност, отбелязвайки, че има активи, които напълно съответстват на клиентските депозити.

„Колебанията в дейността по депозиране и теглене не влияят на нашите нива на обслужване“, добави той.