Пакет "Мобилност" е във финална фаза и България трябва да преформулира позицията си по отношение на транспортните мерки. Освен това бизнесът трябва да се съобрази с последствията от Брекзит, които могат да доведат до огромно забавяне и колони от тирове на границата на Великобритания. Това заяви днес евродепутатът Андрей Новаков на бизнес форум за откриването на глобална програма за обучение в онлайн търговия в Пловдив. В настоящите обучение на eBay са обхванати 50 пловдивски фирми от малкия и средния бизнес, които според Новаков ще бъдат повлияния от транспортните промени. 

"Транспортът касае до голяма степен бизнеса на малките и средните предприятия, когато те трябва да търгуват със своята стока. Транспортният сектор в момента е засегнат основно от два аспекта - от една страна Brexit, от другата е пакет "Мобилност". За съжаление към момента и двете са все още отворени въпроси с възможен неблагоприятен край за българските компании", посочи Новаков.

До момента бизнесът в България се обявяваше категорично срещу пакет "Мобилност", тъй като редица от правилата, които той въвежда могат да доведат до фалит на десетки фирми у нас. Само преди няколко дни обаче Комисията по транспорт в Европейския парламент гласува започването на преговорите между парламента, Европейската комисия и държавите членки по транспортната реформа, станала известна като "пакета Макрон". Българският евродепутат категорично посочи, че трябва да се направи комп0ромис и да се търси начин да се игнорират най-деструктивните текстове. 

"Ако трябва да обрисувам работата с пакет "Мобилност към момента, тя е че той навлиза във финален етап и трябва най-общо казано да си преформулираме позицията. Това се налага, тъй като към момента мандатът, който имахме от нашите превозвачи, включително малкия и среден бизнес с по два, три, пет камиона - бе всичко или нищо. Не искаме този пакет въобще, една буква от него. Нашето поведение бе съобразено с тази позиция. Вижда се обаче как това няма как да се случи, тоест трябва да се адаптираме. Две от най-тежките клаузи, които са вътре и с право тормозят бизнеса и го безпокоят е връщането на камиона и връщането на водача на всеки 4 седмици. За една малка фирма, това означава край. Ако имаш три камиона и по едно и също време се налага да върнеш два от тях празни, можеш да направиш това нещо колко пъти? Три, четири пъти - в края на годината си фалирал със сигурност. Това трябва да е основният ни акцент - нещо, върху което да се фокусираме и да го махнем", категоричен бе Новаков. 

Той разгледа и проблемът с Brexit, като подчерта че Великобритания е станала пример за това защо не трябва да напускаме Европейския съюз. За съжаление ситуацията там е непрогнозируема, ала едно е сигурно - очакват се невероятни опашки от тирове на границата заради новите ограничения. 

"Ако за пакет "Мобилност" имам някаква идея как бизнеса не просто да оцелее, но и да продължи да се развива, то не вярвайте на някой, ако ви каже, че знае какво предстои по отношение на Brexit", посочи Новаков. 

Той поясни, че всичко за момента е предпоследно, ала наскоро е имал изключително обезпокоителна среща в посолството. 

"Откровено притеснителни неща се очертават. Конкретен пример - най-вероятно от 1 ноември във Великобритания със живи животни ще може да се влиза точно от 5-6 места. Аз лично не мога да си представя опашките. По наши изчисления при Брекзит от 120 секунди чакане на камион, ще стане около 5 минути. При най-благоприятно стечение на обстоятелствата - 5 минути чакане на един камион значи 30 километра опашка", посочи Новаков. 

Пловдив става център за онлайн търговия! 50 фирми ще имат своя платформа в eBayЕксперти очакват виден икономически растеж

По случай откриването на обучителната програма на eBay в Пловдив, той съобщи, че е получил зелена светлина за продължаването на първата българска европрограма за млади предприемачи "Алеко". По програмата започващите бизнес могат да отидат на финансирано посещение в големи световноизвестни фирми. Двама души вече са се върнали от визитите, 80 души са особени и продължава селекция сред над 600 желаещи. Програмата ще продължи, като по нея ще бъдат отпуснати над 2 милиона евро. 

"Вие сте гръбнака на икономиката, истинското национално богатство", обърна се към присъстващите фирми Новаков и призова всички, които искат да се докоснат до опита на устойчивия и печеливш бизнес да се възползва от европейската програма.