50 пловдивски фирми ще се сдобият със собствена платформа в един от най-големите сайтове за тансгранична онлайн търговия eBay. Това ще бъде финалният резултат от обучението от глобална програма за бизнес развитие Export Revival. 

Днес дебютът на програмата в България, и по-точно в Пловдив, бе белязан от откриващ форум, на който присъстваха Илия Кретов - главен мениджър в eBay, отговарящ за Източна и Югоизточна Европа, Прибалтика, Скандинавия, Русия и др, евродепутатът Андрей Новаков, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и представители на държавни агенции и институции за насърчаване на бизнеса. 

Пловдив е едва 11-ият град, включващ се в глобалната инициатива на eBay Retail Revival, която до момента е обхванала 10 града от САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Ирландия, Израел и Русия, което даде началото на успешни международни продажби за стотици фирми.

"България е първата държава от Източна Европа, която се присъединява към специализираната програма на eBay. Водещата роля е отредена на Пловдивския регион, тъй като той вече се е доказал като най-бързо разиващ се индустриален и логистичен център", коментира зам.-изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова.

Глобална програма е насочена към подпомагане на местните търговци от малкия и средния бизнес, като идеите най-общо са две: да се продават български уникални продукти на световния пазар, както и да се диверсифицират каналите за продажба, като се наблегне на износ, който ще доведе до висока добавена стойност, икономически растеж и бизнес развитие чрез контакти в целия свят. Базирайки се на опита на преминалите до момента програмата, експертите прогнозираха експанзия на фирмите в търговски план, но и на икономиката на местно ниво. 

"Бъдещето на бизнеса е в неговата дигитализация. Тази платформа дава възможност вашите продукти да стигнат до над 182 хиляди потенциални купувачи", коментира генералният секретар на Българската агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Васил Пеев. 

В 50-те пловдивски фирми, селектирани да се включат в програмата, има производители и търговци на най-различни продукти - от дизайнерки облекла, атрибути за домашни любимци, до фитнес уреди и авточасти.

„Одобрените фирми са на много високо ниво“, посочи Стефан Стоянов.

Представители на тези малки и средни предприятия ще бъдат обучени как да си служат с платформата, така че ефективно да могат да пласират продукцията си и стоките си по целия свят. 12 експерти в областта на дигиталната търговия и маркетингра ще консултират фирмите както групово, така и индивидуално за целите на специфичен бизнес план и стратегия. В края на поредицата от семинари, от eBay ще създадат специална платформа за българските търговци, на която ще бъдат позиционирани стоките им. Самата бг платформа ще бъде популяризирана от най-вещите рекламни експерти на търговския дигитален концерна.

Към момента едва около 9% от компаниите в България в момента търгуват онлайн, показват данни на Евростат. Междувременно 27% от потребителите се възползват от дигиталната пазарна мрежа. Ефективният инструмент за развитие на бизнеса цели да увеличи значително този резултат. Илия Кретов даде десетки примери за българи, които вече успешно си служат с платформата за онлайн търговия, като някои от тях продават българска козметика с етерични розови масла, други търгуват продукцията си само онлайн, а трети дори са създали свои центрове в Германия, заради спецификата на стоките си – гуми и други по-обемисти и тежки продукти.

„В момента България участва с под 1% или около 0.0007 от общия оборот от онлайн търговия, който възлиза на около 3 трилиона долара. В България има растеж, но все още той е недостатъчен. Едва 9400 българи продават в eBay, като средно всеки от тях търгува с до 12 страни, докато Павел от Латвия търгува със 143 държави“, посочи Кретов.

Към днешна дата eBay има над 20 милиона продавачи и 180 милиона купувачи от 190 страни. В платформата има над 1,2 билиона продукти, а хора търсят нещо над 250 милиона пъти само за 24 часа. 

Програмата Export Revival е подкрепена от Община Пловдив. Обученията започват още днес и се очаква да продължат няколко месеца.