„Какво имам да се разбирам с Община Пловдив?  Мога да се разбирам с тях, ако искам да взема нещо от Общината, тогава ще се разбирам аз с тях.Иначе те трябва да се разберат с мен”, каза военният министър Красимир Каракачанов, относно спора за 60-те декара на Гладно поле.  Припомняме, че преди повече от седмица кметът Иван Тотев намекна, че от МО вероятно са променили намеренията си за терените на Гладно поле, където трябва да се изгради втория градски центъра на Пловдив.

„Още преди една година казах – времето на подаръците в армията свърши! При наличието на няколкостотин военнослужещи без дом в Пловдив да подаряваме терени… По-добре да построим нещо на тези имоти,а не да плащаме наеми на военните”, каза още военният министър.

Задочният спор между Иван Тотев и Красимир Каракачанов започна преди 2 седмици. Тогава правителството реши да обяви имоти публична държавна собственост на военните за частна държавна собственост. Сред тях са и 60 дка на поделението. В решението бе записано, че единият от имотите е с площ от 10 537 кв. м и с 4 броя сгради, а другият  - с площ от 51 128 кв. м и с 8 броя сгради.

За въпросните терени Община Пловдив имаше споразумение с Министерството на отбраната, по силата на което градските власти трябваше да построят път за 1 млн. лева на военните. Те от своя страна щяха да прехвърлят имотите, които не се ползват от тях.

Тотев обаче намекна, че МО смятат да ползват имотите по друго предназначение и ще иска среща с министър Красимир Каркачанов.

Пуснахме и запитване до Министерството на отбраната за намеренията им за въпросните парцели. Двата въпроса бяха:

-Какво се предвижда за 60-те декара в поделенията? Ще бъдат ли продадени и по какъв начин?

-Какво включва споразумението между МО и Община Пловдив за прехвърляне на имотите?

Отговорът обаче бе повече от странен:

„Двата визирани от Вас имота в гр. Пловдив са приети в управление на Министерството на отбраната като имоти с отпаднала необходимост и ведомството осъществява разпоредителни действия по реда на Закона за държавната собственост (ЗДС) и Правилника за неговото приложение (ППЗДС).

Настоящото ръководство на Министерството на отбраната се ръководи от действията си единствено от интересите на отбраната и Българската армия“.

Кметът заяви, че изграждането на втори градски център в тази зона е приоритет на Община Пловдив и е залегнало в Общия устройствен план още от 2007 г. Със сигурност от Общината нямало да допуснат преобладаващо жилищно строителство  в зоната.

Припомняме, че квартал „Гладно поле” е включен в програмата „Региони в растеж”. Намеренията са там да се  направи втори градски център в Пловдив. В плановете на градската управа е бъдещият център да не се изчерпва с думата бизнес парк. Това ще е място, в което ще има културна инфраструктура, площадни пространства и административни сгради.

До 2020 година там ще бъдат налети 9 милиона лева по европрограмата. Със сумата ще се започне изграждането на първичната инфраструктура – окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.

Подготвят ли се 60 дка на военните за разпродажба в Пловдив? МО със странен отговорИван Тотев изрази притеснението си, че парцелите на Гладно поле ще отидат за жилища