Турската лира свърши в Пловдив, показа проверка на TrafficNews.bg. Днес в чейнджбюрата по ул. „Иван Вазов” и по Главната валутата на южната ни съседка се купува за 26-27 стотинки. Срещу курс продава обаче на таблата масово стои празно поле. „От вчера тази валутата я няма. Няма откъде да я вземем, тъй като и обменните бюра в Турция са затворени”, обясниха пред наш репортер служители на чейнджове.

Те разказаха, че миналата седмица само за 24 часа лирата се сринала до 27 стотинки. Пловдивчани започнали да купуват и за няколко дни всички наличности се изчерпали. „Голяма рядкост е, ако някой дойде да продава лири. Обикновено това са хора, които се връщат от екскурзия и са им останали пари. Но те носят по 200-300 лири, не повече”, коментираха служители от обменните бюра. Дори в Одрин имало лимити за обмяна на лири до 100 евро или 100 долара на човек.

Служителите на чейнджовете прогнозират, че в близките няколко дни истерията със срива на лирата ще отмине и ситуацията ще се нормализира.

Припомняме, че от началото на годината насам турската лира загуби над 40% спрямо американския долар. Причината - инвеститорските притеснения относно влиянието на президента Реджеп Ердоган върху лихвената и паричната политика на Централната банка, високата инфлация и дефицитът по текущата сметка на страната.

Централната банка на Турция оповести серия от мерки в опит да спре драматичната обезценка на турската лира.

Сривът на лирата се задълбочи през миналата седмица с оглед и на ескалиращото напрежение между САЩ и Турция, като пикът на инвеститорската паника беше в петък, когато турската лира се обезцени с над 16 на сто само в рамките на 24 часа.

Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 на сто и 20%.