"Ситуацията, в която се намираме е извънредна и поставя в изпитание всеки сектор в икономиката. Енергийният сектор е стабилен към момента. Но няма сектор, който би издържал, ако спре паричният поток към него. Затова е важно всеки да може да си плаща сметките". Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя обясни, че заради ситуацията и заради това, че хората си стоят повече вкъщи, са спрени плановите ремонти.

„Когато хората са по домовете си ние трябва да осигурим техния комфорт”, каза Петкова.

„Намаляването на дейността на стопанските обекти води до намаляване на консумацията. Но пък хората са си вкъщи и така спадът не е драстичен. Около 150 -200 мегавата на ден по-ниско е потреблението”, обясни още тя.

От 1 април цената на природния газ ще бъде с 40% по-ниска, по анализите на „Булгаргаз”. А механизмът за компенсиране все още се обсъжда.

„До края на тази седмица искаме да имаме финален вариант”, каза Петкова.

По думите й и по трите важни за страната ни проекта работата върви по график. „И по Балкански поток, и по интерконектора България-Гърция продължава да се работи. До 2 април трябва да подпишем споразуменията за конфиденциалност по проекта АЕЦ „Белене”. Всичко се развива в рамките на очакванията”, каза министърът.

Тя смята, че зелената сделка може да бъде забавена, но тя ще се случи.