Таксиметровите шофьори, които присъстваха на днешното заседание на месния парламент в Пловдив, останаха разочаровани от решението данъкът им да остане 750 лева. 

Георги Ряпов поиска размерът да бъде намален на 400 лева, колкото е в съседните на Пловдив областни градове - Пазарджик и Стара Загора. Таксистът обясни, че през последните 2 години цените и данъците на абсолютно всичко, свързано с тяхната дейност, се се повишили многократно, което пряко се отразява на техните приходи. 

От гилдията посочиха, че не могат постоянно да вдигат тарифата на услугата и затова поискаха облекчение от страна на общинската администрация. 

По техни данни за последната година таксиметровите коли в Пловдив са намалели с ..., като още толкова вероятно ще се откажат през идната година. Така освен, че ще бъдат оставени още хора без препитание, градът ще се изправи и пред недостиг на жълти автомобили, посочиха таксистите.

Костадин Гаров от НФСБ изтъкна, че решението, взето през 2016, за определянето на патента от 750 лева е било бутнато в Административния съд, където Общината е загубила и в момента тече обжалване във ВАС. Ако последната инстанция потвърди становището на пловдивските магистрати, Общината ще трябва да коригира цените на данъка. 

Иван Тотев изтъкна, че мотивите на Административния съд за отмяна на решението, са че то е взето прибързано и необосновано. В този смисъл, ако сега се направи промяна на това решение на микрофон, без мотиви, то отново ще бъдат уязвими в съда. Градоначалникът подчерта още, че никой от гилдията не е дал писмено становище по така направеното предложение за данъка.

Веднага след като бе взето решението, в кулоарите на месния парламент се чуха множество викове "ще  блокираме Пловдив, излизаме на протест". Таксиметровите шофьори заявиха, че ще обмислят последващите си стъпки, като най-вероятно ще се стигне до протестни действия, а много от шофьорите ще излязат в сивия сектор. 

Таксиметрови шофьори нахлуха в Общинския съвет в Пловдив, охрана се опита да ги възпре СНИМКИОт гилдията искат по-ниски такси