Собственици на заведения в пловдивския квартал „Капана” се обединиха с открито писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с което изразяват несъгласието си с последната заповед, касаеща новите противоепидемични мерки.

Подкрепени от БАЗ, пловдивски ресторантьори изразяват несъгласието си от провеждане на концерти на открито, където според тях приетите мерки не важат и се прилага „двоен стандарт”, който е в ущърб на собствениците на кафенета и заведения. В конкретния случай, те се позавават на кадри от концерта на Графа на Античния театър, където видимо хората бяха един до друг, а почти нямаше човек с маска. 

Според заповедта на здравния министър, касаеща концерти се казва следното:

„Посещенията на  кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.”

Никъде обаче не става ясно как трябва да се процедира при концерти на открито, за какъвто говорим в случая. Значи ли това, че въпросната заповед не обхваща подобни събития или е просто несъзнателен пропуск на министерството на здравеопазването?

От друга страна, ако приемем, че концерт на открито може да се причисли към спортно събитие на открито, то тогава на Античния театър трябва да бъдат допускани 30% от капацитета на съоръжението.

„Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.”

Тук обаче излиза и друг интерес въпрос – колко хора може да побере Античния театър, защото там всъщност няма точно определен и маркиран брой седящи места?

Всъщност Амфитеатърът има 2700 седящи места на теория, включително дървените седалки. Досега са се събирали най-много 4000 души. Тоест ако работи при капацитет от 30%, това са 900 души. Факт е, че концертите се обявяват доста преди събитието и билетите се разпродават много преди да бъде приета която и да е заповед , но същото може да важи и за резервация в заведение с предварително уговорени менюта, гости и предоставено капаро – сватба например.

"Изразяваме нашето недоволство и възмущение от тази ситуация. Считаме, че правилата важат за всички. Ние също храним семейства и при всяко ограничаване на работното време, търпим вече непосилни загуби. Недопустимо е в същото време да се случват такива концерти и събития.", се казва в текста към министъра.

"Обърнахме се и към РЗИ Пловдив, от където обаче ни казаха, че не са констатирани нарушения. Затова излизаме и с писмо до министъра на здравеопазването, като се надяваме да се обърне внимание на случая и да се провери въпросното събитие.", сподели пред медията ни собственик на заведение в "Капана"

Ето и цялото писмо до Стойчо Кацаров: