Задлъжнелият бизнес в Пловдив отново подлежи на законови действия за събиране и погасяване на дълговете. Частните съдебни изпълнители възобновиха частично дейност, след като два месеца работата им беше на практика забранена заради извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса.

Според нормативната уредбна остава забрана частните съдебни изпълнители да налагат запори на сметки, процедури по въвод и публични продани, опит на имоти или други обезпечителни мерки по отношение на физически лица и медицински заведения. Това обаче автоматично означава, че фирмите длъжници, които не са болници, вече подлежат на обичайните правила - най-просто казано това налага, когато кредитор заведе дело и осъди своя длъжник, изваждайки изпълнителен лист, най-често имотите на фирмата да бъдат пуснати на търг, за да може парите от продажбата да обезпечат дълга. 

В следствие на това в Пловдив са обявени няколко нови процедури за публична продан, част от тях касаещи големи знакови бизнес имоти в града. 

Комплекс "Деком", разположен на Брезовско шосе, който до преди месеци се подвизаваше на пазара на имоти с обявена цена от 6 500 000 евро, сега е в ръцете на частен съдебен изпълнител. Обявеният търг за сградата е с първоначална цена от 11 843 096 лева. Имотът е ипотекиран към Българо-американска кредитна банка, които съответно търсят дължимото в настоящата процедура. Сградата на "Деком" е собственост на две фирми към момента на налагане на запора - "Юнивърс 1" ООД и "Деком" ЕООД с едноличен собственик Деян Шотев, като втората фирма има 50,004% от имота. "Юнивърс 1", собственост на Димитър Петков и Костадин Владимиров е заложена към БАКБ и з апорирана от НАП с над 100 хиляди лева данъчни задължения. 

Имотът на Брезовско шосе е мащабен - с площ от 16 000 кв.м., разположени на 7 нива. Бизнес сградата има оригинална архитектура с модерна визия и помещава офиси, магазини, кафе, ресторант, складове и паркинги, един от които подземен. Търгът ще се проведе до 23 юли, а дни след това е очаква да стане ясно има ли желаещи да дадат най-малко 11,9 милиона, за да придобият сградата. 

Бившето стрелбище на ул. "Дилянка", една от базите на "Такси-1" на бул. "Цариградско шосе" и сградния фонд на бизнес империята "Сиенит" пък са част от знаковите възобновени търгове. Вече близо 2 години частни съдебни изпълнители опитват да продадат някои от тези имоти, но за момента безуспешно. 

Бившето бойно стрелбище до Руския пазар в Пловдив е със свалена цена от близо 300 000 лева. След като първончално голямата база бе предложена за минимум 684 хиляди лева, днес първоначалната цена на новия търг е едва 402 192 лв. Имотът е с площ от 4977 кв.метра, върху които има построени две сгради, като едната е с РЗП от 967 кв.м, а другата - бойно стрелбище с площ от 1107 кв. 

Базата е известна като старото гарнизонно стрелбище в системата на Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), но след като организация за военно-приложни спортове губи функциите си след 1992 година, минава в пределите на Гражданска защита. След вторичното преструктуриране на дирекцията към Пожарната, към този момент останалата част в ляво функционира именно към "Пожарна безопасност и защита на населението". Търгът е отворен до 23 юни. 

Продават старото бойно стрелбище до Руския пазар на търг, започващ от близо 700 хиляди СНИМКИОт държавна собственост, базата е минала в ръцете на частници

Главната база на една от най-големите строителни и инвестиционни фирми под тепатата "Сиенит" е пусната за продан от частния съдебен изпълнител Тодор Луков. 

Огромната сграда на ул. "инж. Асен Йорданов" № 7, която се използва за централен офис на дружествата от групата на „Сиенит холдинг“ АД, е собственост на "Сиенит" ЕООД. Съдружници във фирмата са Валентин Кънчев, Пламен Панчев, Стефан Денин и Бахрам Ерамян. Разпродаването на базата е разделено в 8 самостоятелни търга на 8 самостоятелни обекта, които съставляват две административни сгради - едната на 3 етажа с РЗП 1577 кв.м., втората четириетажна с РЗП 1180 кв.м., както и склад с площ от 2340 кв.м. Крайната сума, която трябва да се събере от продажбата на имуществото е близо 4 милиона лева. 

Върху сградите на дружеството са наложени множество запори и възбрани от други кредитори, като има и ипотека за стойност от 3 милиона лева. Търговете за имотите на строителния гигант ще бъдат отворени на 8 юни с краен срок за наддаване до 8 юли. 

Подробности вижте тук: 

Крупни дългове! ЧСИ продава базата на една от най-големите строителни компании в ПловдивТърговете са на стойност от близо 4 милиона лева

Базата на "Такси-1" - една от шестте ефирни фирми на таксиметрови коли в Пловдив също има обявено имущество за продан - една от базите ѝ на бул. "Цариградско шосе". Частния съдебен изпълнител Стефан Горчев е обявил далеч по ниска първоначална цена от първата публична продан - така днес търгът стартира от 629 682 лева или с около 200 хиляди по-малко от предходния от 818 891 лева. Имотът е с площ от 2100 кв.м., а върху него има няколко сгради, представляващи автосервиз и търговски площи за продажба и услуги на автомобилни пособия и гуми.

През 2013 имотът е ипотекиран за 2,4 милиона, а през 2017 година има влязла в сила по съдебен път възбрана. В средата на 2019, когато беше стартирана първата публична продан, съдружникът и управител на дружеството Иван Анчев посочи, че очаква всеки момент процедурата да бъде прекратена. 

"Цялата процедура се обжалва в съда. Има незаконни дейности от страна на ЧСИ. Текат дела и се надяваме съвсем скоро сагата да приключи", обясни тогава Анчев. Това обаче очевидно не се е случило, а имотът отново е заложник на дългове. 

ЧСИ продава базата на таксиметров ефир в Пловдив, собствениците водят делаИмотът е с първоначална цена от близо 820 000 лева