Сериозни финансови спорове са напът да лишат една от шестте ефирни фирми на таксиметрови коли в Пловдив от част от имотите ѝ. 

Една от базите на "Такси-1" на бул. "Цариградско шосе" в Пловдив се продава от частния съдебен изпълнител Стефан Горчев с първоначална цена от 818 891 лева. Имотът е с площ от 2100 кв.м., а върху него има няколко сгради, представляващи автосервиз и търговски площи за продажба и услуги на автомобилни пособия и гуми. През 2013 имотът е ипотекиран за 2,4 милиона, а през 2017 година има влязла в сила по съдебен път възбрана. 

Репортер на TrafficNews потърси за коментар съдружник и управител на дружеството Иван Анчев. Той потвърди, че изпълнителният лист е изкаран именно заради ипотеката, но не пожела да навлиза в подробности, като обясни, че се надява много скоро търгът да бъде прекратен. 

"Цялата процедура се обжалва в съда. Има незаконни дейности от страна на ЧСИ. Текат дела и се надяваме съвсем скоро сагата да приключи", обясни Анчев. Той допълни, че казусът е много интересен, ала не иска да го коментира на този етап, тъй като съдебната фаза не е приключила. 

"Такси-1" ООД е фирма, регистрирана в Кричим, със седалище в Пазарджик и клон в Пловдив. Самото дружество предлага ефирен телефон за извикване на таксита, но не разполага със свои жълти коли по улиците в Пловдив. Въпреки това свързани с него фирми, наименувани по същия начин, но с различни цифрени разширения /"Такси-1-2016", "Такси-1-2017" и т.н./, управляват 14 таксита в града под тепетата.

Дружеството с ограничена отговорност "Такси-1" със 114 съдружници. Капиталът му от 65 000 лева е разделен по следния начин: близо 79% се държи от двамата мажоритарни собственици Иван Василев Анчев и Димитър Иванов Ставрев, 1% е в ръцете на Петър Неделчев, а останалите 20% са пръснати между 111 души. Именно Иван Анчев, който е и управител на дружеството за транспортни услуги, е връзката между фирмите за таксиметров превоз в Пловдив, тъй като голяма част от тях са собственост на сина му Васил Анчев.

Ефирната фирма остана встрани от мащабната акция за проверка на бранша под тепетата, която се проведе в края на март месец. Проверката, след която бяха арестувани шестима души, бе фокусирана върху фирми превозвачи, а не толкова върху ефирните, въпреки че големите играчи в таксиметровия бранш използват собствено ефирно дружество. 

Търгът е насрочен за 26 юли, но предстои да стане ясно дали ще бъде проведен или обжалването ще успее да го прекрати предсрочно и без правни последици за собствениците.