Имоти за 5 милиарда долара са накупили руснаците в българските морски курорти. Това пише РИА Новости в обзор на двустранните отношения между България и Русия по повод срещата между президентите Румен Радев и Владимир Путин, която се състоя вчера н Санкт Петербург.

300 000 руснаци са избрали страната ни за свой втори дом, а над 500 000 са туристите, които са почивали на нашето море миналата година.

Това лято обаче се очаква спад на руските летовници поне с няколко процента, призна наскоро министърът на туризма Николина Ангелкова.

2018 година е била най-слаба в двустранните икономически отношения, става ясно още от справката. Близо 3,5 милиарда долара е стокообменът, като ръста спрямо предишната година е едва 0,5 процента. Година по-рано, през 2017 година, увеличението е с 23,5 процента. Съживяване на търговията се наблюдава от януари досега с ръст от 2,8 процента, заяви днес президентът Радев.

Дисбалансът в търговията продължава да е огромен. Вносът от Русия е 2,944 милиарда доллара, а износът ни е едва 525,3 милиона долара. Суровините от Русия са 80 процента от вноса, а в експорта ни най-голям дял заемат машини, оборудване, метали и химическа продукция.

За миналата година Русия е доставила на България 3,17 милиарда куб. м. природен газ.