Изпратени са покани до евентуални инвеститори в проекта "Белене" - до "Росатом", "Фраматом", "Дженерал електрик" и до Корейската хидро-ядрена корпорация. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването международна ядрена конференция във Варна, организирана от "Булатом". От 22 май, когато процедурата беше публикувана в Официалния вестник на ЕС, тече 90 дневен срок за подаване на заявения за участие в нея.

Пред журналисти президентът на "Росатом Оверсийс" Евгений Пакерманов заяви, че такива проекти най-успешно се осъществяват чрез международна кооперация. И даде пример, че днес са се срещали с ръководители на "Фраматом". Французите са заявили, че в случай на реализация на проекта са заинтересовани да участват в него , в това число и в организацията на финансирането му. Пакерманов каза още, че е необходимо да се привлече дългосрочно финансиране и "Фраматом" са готови да окажат поддръжка по този въпрос.

Колкото до руската компания , тя е готова да е строител на "Белене", но все още не е взето решение дали ще е стратегически инвеститор, пише в. "24 часа". Пакерманов настоя за държавна подкрепа, което не означавало задължително държавни гаранции, но всеки инвеститор искал да си върне вложенията.

Петкова заяви, че участието на държавата в проекта е определено с решението на парламента. Тя се включва с апортна вноска с всички активи, като особено ценни са лицензираната площадка и лицензираният проект. Процесът на лицензиране ще тече паралелно с преговорите с кандидатите, които бъдат избрани да са в късата листа.

Петкова повтори, че НЕК ще иска да има блокираща квота, която не е задължително да е 34,5 или 51%, можело да е и по-малко, но да има глас при вземане на важни решения в проектната компания.

На въпрос на журналисти за интереса към изкупуване на тока от "Белене", тя заяви, че бизнесът може да се включи в проекта, но засега няма заявки за подписване на дългосрочни договори за изкупуване на тока.

Президентът Румен Радев пред ТАСС: Проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен!Държавният глава отказва да сложи оценка на българо-руските отношения