В интервю за руската информационна агенция ТАСС българският президент Румен Радев призова правителствата на България и Русия да материализират възстановения диалог на най-високо равнище.

"Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България на изгодна цена", казва той.

Интервюто на Радев идва в навечерието на предстоящото му работно посещение в Руската федерация, където ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург, информират от прессекретариата на Президентството.

По думите на държавния глава икономическият форум в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите в света платформи за обмен на идеи в областта на икономиката и политиката.

Радев посочва, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с когото през 2018 г. възстановиха диалога между България и Русия на най-високо равнище след десетилетно прекъсване.

"Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване", казва държавният ни глава и отбеляза, че втората среща на двамата, в рамките на такъв къс срок, внася нова динамика в двустранните отношения.

"Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен", отбелязва Румен Радев.

"Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия", казва Радев в отговор на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод "Турски поток" през България.

По думите на президента, страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа.

"Преди броени дни бе направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България очаква да приеме газ и от "Турски поток". Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България", е позицията на държавния ни глава.

Според президента проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация, обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.

"Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ бе обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене", посочва Румен Радев.

Помолен да определи двустранните отношения по десетобалната скала, президентът подчертава, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна.

"От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва и богослужебният език. По-късно Русия е пожертвала живота на десетки хиляди свои синове заради свободата на България и българите не са забравили това. Вековните исторически връзки са причина за изключителната близост между нашите народи, която е устояла на всички превратности на времето и политиката. Затова аз не бих се наел да вкарам тези дълбоко емоционални отношения в таблиците на цифрите", отвръща Руен Радев.