Имението на фамилията Матакови в Пловдив е пуснато на търг от частен съдебен изпълнител. Причината да се стигне до тук е натрупани дългове от страна на собствениците - строителният предприемач и бизнесмен Илия Матаков и съпругата му Витка. Освен къщата, на търг са изкарани и магазин, собственост на фамилията, както и половината от парцел и къща в Болярци. 

Луксозният им палат се намира в кв. "Остромила". Двуетажната къща е разположена върху парцел от 640 кв.м. Архитектурата ѝ е реплика на древногръцка вила - фонтани и няколко метрови колони обсаждат зданието. В двора има и недовършена гаражна клетка. 

Върху площ от над 300 кв.м. са разположени редица стаи, свързани с вито стълбище, чиито парапети са от ковано желязо. Високи прозорци и орнаменти допълват атмосферата в дома. Къщата е ипотекирана, така че банката също ще си търси парите при евентуална продажба.

Първоначалната цена, от която ще започне търга за къщата, е 864 хиляди лева. Наддаването за нея ще бъде възможно между 19 юни до 19 юли, а на 20 юли ще бъдат отворени офертите и ще стане ясно дали домът ще има нов собственик. 

Вторият имот, изкаран на търг, е магазин от 500 кв.м. с кв. "Изгрев". Търговският обект наулица „Възход“ № 15 от дълго време се използва за шоурум на мебелен магазин. Неговата първоначална цена е 404 464 хиляди лева. 

Половината от парцел от 1,4 дка и къща, заедно с помощни постройки, в село Болярци също е обект на продажба с начална цена 88 хиляди лева.

Самият Матаков е собственик в лично качество на имотите, заедно с жена си. Бизнесменът е съобственик на редица фирми, основно под наименованието "Пантема", като непрекъснато отваря такива с различни номера. Например има "Пантема 2020-1", "Пантема 2020-2" и така до 10. Те са запорирани заради дългове от над 1 милион към "Си финанси груп". Съдружник в повечето дружество му е Петър Герин. Запорите обаче са върху дружествените дялове именно на Матаков. 

Заради големия дълг, срещу Матаков е образувано изпълнително дело, заради което къщата му и магазинът са подадени на съдия-изпълнител. Очаква се, ако бъдат осъществени продажби, с парите да се изплатят вземанията на кредитора. 

Преди година стана ясно, че 25 семейства от Пловдив твърдят, че са измамени от строителен предприемач. По думите им чакат вече втора година, за да бъдат настанени в апартаменти, за които са платили хиляди евра. Строителството на кооперацията е трябвало да бъде завършено в края на 2020 г., но към днешна дата сградата все още не е довършена. Половината от потърпевшите казват, че са платили цялата сума за жилищата, а други са дали 90% от цената. 

Според  Матаков няма измама, но има забавяне с 10 месеца на строежа. Твърди, че когато клиентите му преведат останалата част от парите, тогава ще бъде завършена и сградата. 

На предишните местни избори предприемачът бе кандидат за кмет на район "Източен". 

Търовският обект на фамилията: 

Парцел и къща в Болярци: