Най-сериозните стратегически инвеститори в Пловдив днес бяха наградени на официална церемония в Дома на културата "Борис Христов" под тепетата. Това са фирмите, осигуряващи работа и препитание на най-голям брой хора в региона, превърнал се в индустриалния хъб на страната, при който половината от местния брутен вътрешен продукт се заема от сектора производство. 

Кметът Иван Тотев връчи наградите на 14 ключови инвеститори, сред които е и транспортният гигант ПИМК. Пловдивската компания, която е в Топ 10 на най-печелившите компании в Пловдивска област и целия Южен Централен регион с над 230 милиона лева приходи, и тази година доказа, че е една от най-големите пловдивски фирми, даваща работни места на над 1000 служители.

Компанията залага на професионалното обучение на своите служители, както и заплащането им, което е на европейско ниво. Тя е за професионални шофьори, които минават интензивен професионален курс, след което започват на 1800 евро заплата. Иновативният модел на обучение на шофьорите вече дава блестящи резултати. От четири години в най-голямата компания за превози в Източна Европа разработват система на вътрешнофирмено обучение, което вече е известено в бранша като „Харвард за шофьорите”.

Основната цел на обучението е да се добият знания и умения за професионални шофьори, които имат малък или никакъв стаж зад волана на камиони.  Погледнато отстрани, курсът, през който минават новопостъпилите шофьори може да се сравни с редица колежи и е пример за повишаване на квалификацията.

Въпреки предразсъдъците в българското общество, шофьор на товарен транспорт международни превози е една професия, която е изключително висококвалифицирана и тежка. С различните си кампании фирмата не само задоволява всички потребности на служителите си, но и подобрява както социалния им статус, така и имиджа им в обществото.

В същото време една от най-големите пловдивски фирми - ПИМК, развива завършен кръг от социални придобивки, чиято основна цел е служителите на компанията да се чувстват значими и стимулирани. Преди няколко месеца ПИМК стартира уникален за Пловдив проект. От компанията са започнали изграждането на първите жилищни сгради, които са направени за техни служители. Те ще ползват преференциални условия, както при закупуването на жилищата, така и ако искат да ги вземат под наем. Първото задание се намира в район „Северен”, като 9-етажаната сграда е на тихо, но в същото време комуникативно място, което го прави особено атрактивно за живеене.

Идеята е редица служители на компанията, които не живеят в Пловдив, да си закупят евтино жилище, което ще минимизира разходите им, а освен това ще допринесат за местната икономика и демография. 

И резултатите не закъсняха...