За първи път в Европа ще се произвеждат нитрилни ръкавици и това ще става в завод в Пловдив. 

Днес PPS Manufacturing откриха официално фабриката с производствена площ от 6000 кв.м., разположена на "Кукленско шосе" в Пловдив. Продуктите им - нитрилни ръкавици, ще се използват за здравеопазването, индустрията и бита.

Инвестиция е на стойност над 13 млн. лв., като това представлява финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ по линия на финансов инструмент „Фонд за градско развитие“. Общият размер на предоставения кредитен ресурс е 12 014 990 лева, от които 7 088 844 лева са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ и включват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Сумата покрива изграждането сградата, производствената линия, оборудването и складовото пространство. 

„Днешната инвестиция със сигурност не е най-голямата в Пловдив, но със сигурност ще е най-значима, защото следва новите тенденции - нарушените глобални вериги за доставки, ковид, протекционизма на големите пазари. Това е изцяло българска инвестиция, с български предприемачи и мениджмънт, създадена с български дух. Много рядко е компания от Източна Европа да хвърля ръкавицата и да иска да стане лидер на европейския пазар. Инвеститорите са пионери и типични представители на новата вълна български предприемачи и индустриалци“, посочи зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.  

Фабриката ще започне работа още през следващата седмица. В нея за час ще се изработват 37 000 ръкавици, а производството ще е денонощно без почивен ден. За целта на максималния в момента капацитет от 250 000 кутии ръкавици месечно, в завода ще работят около 100 служители, като компанията продължава да набира кадри.  За сравнение само една хранителна вериги, оперираща у нас, употребява около 1,5 млн. ръкавици на месец в центровете си в цялата страна. 

Новата фабрика е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост. Новата фабрика е част от Тракия икономическа зона и развива концепцията за изграждане на въглеродно-неутрални индустриални зони. Предвижда се изграждане на лаборатория за научна и развойна дейност и производствени тестове. Продуктите на компанията ще бъдат тествани в европейска сертифицирана лаборатория и ще бъдат сертифицирани от европейски орган.

Председателят на Съвета на директорите Георги Петков посочи, че искрено се надява да намери сериозни партньори в Европа, така че да мащабира производството и в крайна сметка континента да намали зависимостта си от азиатските пазари.

Проектът е реализиран в рамките на две години, сподели изпълнителният директор Антон Петров.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов постави акцент върху трансформацията на Пловдив, който се очертава като един от европейските индустриални центрове. По думите му изключително оптимистичен факт и изцяло ново явление в българската икономика е, че в последните години инвеститорите в производствени бизнеси са основно българи или проектите се реализират съвместно с нашенци.

„Освен че Пловдив стана индустриален лидер в страна, градът е и един от водещите индустриални центрове в Югоизточна Европа. Дори по време на пандемия всеки месец нещо се случва – открива се нов завод, разширява се производство, обявяваме нова инвестиция. Всички тези активности доведоха до това, че през 2021 Пловдив стана най-бързо растящия град в страната. Дори минимално расте по-бързо от София, което не на шега не се е случвало от Съединението насам. Динамиката и нивото на индустриализация в региона на Пловдив вече са над средните за Европейския съюз, и то с високотехнологични производства, които тепърва ще дават висока добавена стойност и ще привличат много хора, които да живеят и работят тук“, посочи Стоянов.

Той припомни, че само за 1 година общността на чужденците, постоянно пребиваващи в Пловдив, се е увеличила с цели 30%, при обичаен ръст от 8-9%.

„Вече имаме над 26 000 чужденци, които постоянно живеят и работят в Пловдив и постепенно и неусетно Пловдив се превръща в едно добро място за живеене, кариера и правене на бизнес“, посочи Стоянов и пожела успех на компанията.

На откриването на завода беше представена цялата производствена линия и ръководството на дружеството показа в реална среда как функционират машините.