Стартира процедурата за строеж на завод за електромобили в България за над 140 милиона евро.

Дългоочакваното инвестиционно предложение за изграждане на иновативен завод за сглобяване на електрически автомобили e.GO е постъпило в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен, съобщи директорът ѝ инж. Зорница Йоткова. Това е една от първите и необходими стъпки, за да може да се получи разрешение за строеж на промишлената сграда. 

От уведомлението става ясно, че бъдещият завод ще се намира в Индустриален парк "Балкан", разположен в Северната промишлена зона на Ловеч. Възложителят на проекта е "НЕКСТ.Е.ГО.БЪЛГАРИЯ" АД Ловеч, в чийто Съвет на директорите влизат братът на Кирил Домусчиев - Георги Домусчиев, Томас Бладес, Авто парк България, Тимо Вамиг, Матиас Пройс и Асен Хинов. Площта на терена, върху който ще се разположи производствената база, е 173 511 кв. м. От нея около 17 декара ще бъдат предвидени за паркинг зони.

Припомняме, че в средата на лятото миналата година Кирил Петков, който тогава бе служебен министър на икономиката, подписа меморандум за изграждане на завод за производство на електрически автомобили в Ловеч с представители на германската компания Nеxt.е.GО. В него бе посочено, че инвестицията, привлечена от Автомобилния клъстер в България, ще бъде около 140 млн. евро, като до края на 2021 г. се очакваше да бъдат разкрити 1000 нови работни места. Това обаче така и не се случи, а тепърва ще стане ясно дали ще се изисква изготвянето на оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ на проекта и кога най-рано може да започне строителството.