Първата страница на турския вестник "Милли газете" е посветена на българският наплив в Одрин. Вестникът посочва, че повишаването на стойността на българския лев спрямо турската лира е оживило местната търговия. 

 "Наплив на българи в Одрин", пише с големи букви на днешното издание на вестника. 

Българи се стичат в края на седмицата в пограничния град, за да купуват различни стоки - от препарати за почистване до мебели и от храни до текстил, отбелязва изданието. Според "Милли газете" някои българи купуват на едро и продават в България на тройни цени стоките.

Слабата турска лира прави страната привлекателна.

Турските продукти поевтиняха за българите в резултат на обезценяването на турската лира. Българският лев достигна ниво, при което се разменя за 2,80 лири, а това направи турските стоки по-евтини за българските туристи, пояснява изданието. Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт посочи, че туристите, които пристигат от България, харчат за покупки между 50 и 100 евро на човек.

Туристическият бум в Турция бе хванат и от статистика, изнесена от в. "Хюриет". От началото страната е посетена от близо 11.5 млн. души. Това е ръст от близо 30,8% на годишна база. Миналата година Турция е посетена от 32 млн. туристи, от които турската икономика е спечелила $ 26.5 млрд.

Ако тенденцията се запази, то през 2018 г. страната ще бъде посетена от 40 млн. души

Приходите от туризъм в Турция нараснаха с 31.3% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2017 г. и достигнаха $4.43 млрд., сочат официалните данни към края на април.

Тази търговия радва местните търговци и оживи икономиката в Одрин.

"Българите, които преди купуваха само препарати за почистване, сега, с промяната на курса, разшириха кошницата си с продукти", отбелязва "Милли газете". Местен търговец разказва, че българските туристи преценяват като много евтини цените на пазара.

"От четири години съм търговец. Българските клиенти са много, българската валута - левът - е почти три пъти посилна от турската лира. Купуват тук на едро и препродават в страната си", казва той.