Представяте ли си да броите на някого 7800 лева /4000 евро/ за 1 кв.м. площ? Това представлява около 4-5 средни работни заплати за 1 кв.м. метър площ, на която  можете да поставите един стол. Така изглежда математиката за част от жилищата на имотния пазар в Пловдив. Макар, че звучи абсурдно, действително на пазара такива апартаменти има и те наистина се продават за тази стойност. 

Докато икономистите говорят за първи призанаци на успокоение на пазара, забавящ се ръст на цените и дори леко понижение в някои райони на страната, изглежда, че пазарът в Пловдив не просто е в добра кондиция, ами направо е златна мина за собственици на определен клас имоти. Глад има за обзаведени добре жилища, в които директно можете да се нанесете - без ремонти, без избор и закупуване на обзавеждане. Съответно и това са най-скъпите имоти на пазара. Ако са разположени на центъра на града и имат гараж, са диаманти. Разбира се собствениците на тези имоти добре осъзнават с какво разполагат и ако се решат да обявят имота си за продажба, те го обявяват за наистина много пари. 

Не липсват и изключително смели продавачи, които продават партерни помещения в кооперации като едностайни апартаменти за рекордни цени. 

Ето и класация на най-скъпите имоти с акт 16, обявени за продан в Пловдив: 

1. Апартамент от 125 кв.м. в идеалния център на града, разположен на Главната улица, струва 500 000 евро или 4000 евро за кв.м.  Апартамента се състои се от три спални, вестибюл, кухня, антре, баня с тоалетна и отделно втора тоалетна. Има и две тераси с изглед към Главната и Римския стадион. Апартаментът е частично обзаведен, но е изключително далеч от лукс - и като довършителни дейности, и като интериор. Очевидно обаче заради локацията си, собствениците са решили да търсят платежоспособен купувач. Имотът е бил част от предложенията за краткосрочно настаняване в един от най-големите сайтове за резервации, но към днешна дата е свален от там. 

2. Вторият най-скъп имот струва едва 41 000 евро. Срещу тези пари обаче се продава приземна стая на партерен етаж с големина от 11 кв.м или 3727 евро за кв.м. Обектът се намира на 300-400 метра от бившия РУМ "Евмолпия". Реално погледнато подобни стаи се водят помощни помещения към апартаменти, а как и дали имотът е бил разделен, за да се продава като едностаен апартамент, не става ясно. Подобни помещения не могат да имат статут на апартамент. В офертата обаче е записано, че към него може да се ползва общ саниратен възел от 5 кв.м., както и паркомясто в двор на кооперацията, което е по-голямо от самия имот - 12 кв.м. Иначе собственикът се е постарал да превърне помещението в стая с диван, телевизор и дори бюро. 

3. На трето място с цена от 3702 евро за кв.м. или общо 385 000 евро е обазаведен апартамент от 104 кв.м. в центъра на града. Жилището представлява хол с трапезария, две спални, санитарен възел и две тераси. в офертата пише, че има ателие към имота от 40 кв.м. със санитарен възел, което е над апартамента, и е включено в цената. Имотът е поддържан, но морално остарял и като ремонти, и като обзавеждане. 

4. Апартамент от 90 кв.м. държи четвърто място по най-скъп квадратен метър жилищна площ в Пловдив. Имотът струва 333 000 евро или 3700 евро на квадрат. Представлява тристаен апартамент, който въпреки ремонта си, също е много далеч от понятието лукс. Намира се в района на съда, което вероятно е и причина за... луксозната цена.

5. Пето място е за инвестиционен имот, който се отдава през голяма платформата за краткосрочни отдавания. Представлява апартамент от 100 кв.м., разположен на първия етаж на сграда в кв. "Каменица". Имотът е с две спални, а към него има и два гаража и идеална част от дворно място. Обявената му цена е 350 000 евро или 3500 евро за кв.м.