Първата у нас Бизнес университетска асоциация в хранителната индустрия и туризма бе учредена днес в Университета по хранителни технологии в Пловдив. 30 водещи компании в областта на хранителната промишленост, хранителното машиностроене и туризма и представители на висшето учебно заведение подписаха учредителен протокол и поеха ангажимент да работят заедно.

„Идеята за създаването на тази асоциация е обмисляна в продължение на две години. Тя се породи в разговори с партньори от бизнеса от хранителната промишленост за създаване на по-тесни контакти и обединяване усилията на Университета по хранителни технологии, Съюза по хранителна промишленост и водещи фирми в бранша, за да постигнем взаимно изгодни цели”, каза ректорът на УХТ проф. Кольо Динков.

Всеки от членовете ще плаща годишна вноска от 4000 лева. Събрани средства ще бъдат използвани за повишаване квалификацията на преподавателите в университета. Част от дейността на сдружението ще е организиране на стажове и практически обучения на студенти, докторанти и специализанти, както и подпомагане на реализацията им след завършване на обучението в компаниите учредителки. Асоциацията активно ще подпомага съвместни участия в научни и изследователски програми и форуми. Ще работи и за синхронизиране на учебните програми с реалните нужди и активности на бизнеса. Представители на фирмите ще участват и като членове на държавните изпитни комисии в Университета по хранителни технологии.

Община Пловдив приветства идеята за учредяване на сдружението. „Изключително съм щастлив, че подобно сътрудничество е облечено в толкова сериозна форма“, подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев.

Според пловдивския бизнесмен Борис Калибацев сдружението трябва да има ангажимент по възраждането на университета, който голяма част от работещите в хранително-вкусовия бранш у нас са завършили. „Ще съдействаме фирмите, които ни доставят машини и съоръжения, също да бъдат вмъкнати в учебния процес. Тъй като в момента, студентите, които идват на стаж, никога не са виждали оборудването”, посочи той. И допълни, че очаква от преподавателите да дават знак кои студенти са „читави”, така че фирмите още от 3-4 курс да им предлагат стипендии, да им осигуряват стаж, а след завършването – и постоянна работа.

На същата мнение бе и Иван Папазов. „Основният проблем е, че са скъсани връзките между университета и бизнеса”, заяви Папазов. Бизнесменът посочи, че е готов да дава и по-голяма сума от 4000 лева годишно, ако това реално ще помогне за обучението на качествени кадри.