Най-големият завод за производство на целулоза у нас спира работа. Причината - липса на дървесина. Около 500 служители не са на работа.

Директорът Михаил Колчев споделя пред Нова тв, че нарушените доставки на дървесина през последните пет месеца се причината за кризата.

"Постоянно намаляващите реално добивани количества на дървесина, липса на работна ръка, ниска производителност, лошото време, липса на механизация и неизпълнение на сключените договри - това са причините за ситуацията. Използваме времето на престой за ремонт и профилактика. Пуснали сме хората в платен отпуск, но до 7-10 дни това ще приключи и ще реагираме спрямо ситуацията", заяви той.

По думите му над 150 лв. струва кубик дърва. А това е породено от спекула пазара заради недостига на дървесина.

"Браншът има нужда от реформа. България е единствената страна с толкова ниска производителност в дърводобива, където се използва предимно ръчен труд", подчерта Колчев.

Според него имат много малки складови наличности, което затруднява изпълняването на договорите си. Надеждата му е, че до дни доставките ще се възстановят, а инсталациите ще бъдат пуснати.