Над сто селектирани животни ще бъдат представени по време на второто издание на Фермир Експо Раковски. Овце от породите Аваси, Асаф, Лакон, Черноглава плевенска овца и Аваси, биволи, кози и говеда – Холщайн, Джарсей, Абърдийн Ангус вече пълнят отделените места в животинския пазар в града.

Фирми, предлагащи селскостопанска техника и инвентар, храна за животни и препарати за растителна защита пък разпъват щандовете, предаде PlovdivNow.bg.

Откриването на изложението ще е утре, като се очаква да пристигнат министър Порожанов и еврокомисарят Мария Габриел. Още днес обаче входът е отворен.

„Миналата година Фермер Експо бе много успешен за нас. Създадохме добри контакти. Тази година очакваме още повече посетители“, разказаха от щанда на една от фирмите за селскостопанска техника.

Гостите ще могат да се запознаят с някой позабравени породи животни, които в последните години са възродени и отново се отглеждат у нас. Ще могат да участват в конференция, представящи иновациите в Европа в сектора селско стопанство. Ще опитат и от средновековна кухня - селски ечемичен хляб и имперски хляб с подправки, обредна баница за плодородие и латински специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион. 

Самодейци от 17 читалища от област Пловдив ще демонстрират местни кулинарни и фолклорни традиции. Жени, облечени в традиционни за района носии, ще разкажат за обичаите по прибиране на реколтата, за традициите в приготвянето на храната и ритуалите, свързани със събиране на семейството около трапезата. Паралелно с това ще бъде изнесена фолклорна програма от самодейци от област Пловдив и реализирани различни демонстрации по приготвяне на традиционни местни храни – лютеница, катми, пиде, прясно сирене и кашкавал, сладък суджук и др.