Кога в България ще започне производството на автомобили? Според министъра на икономиката Емил Караниколов е въпрос на време. "Правим всичко възможно. Водим разговори. Мисля че сме готови. В страната има над 170 фирми, които произвеждат части за коли. В началото на година говорихме с един отклъстърите да сглобим до края на годината един автомобил, за покажем, че имаме тази възможност. Водят се такива разговори, засега няма да споменавам конкретни фирми. Разговоряме с големи компании и се надявам скоро да има производство на автомобили в България" каза Караниколов, след като направи първата копка на бъдещия завод за фарове на "Мерцедес Бенц" край Куклен, собственост на турската компанията "одело Фарба". 

Според него в страната скоро ще се произвеждат не само на автомобили, но и на електромобили, камиони и бусове. "Считам, че имаме потенциала и кадрите. Разбира се, предстои доста работа в сферата на образованието, тъй като основният проблем, за който говорят инвеститорите не е корупцията, а работната сила. Това е проблем за целия Европейски съюз. Затова правителството предприе редица мерки за визите, за сините карти, имаме одобрени споразумения с Молдова и Армения за внос на работна ръка. Очакваме да подпишем споразумение и с Украйна. Следващият месец очаквам от бизнеса обратна връзка за затрудненията, които срещат при вноса на кадри, за да можем да ги изчистим", заяви министърът.

Той  коментира, че когато дойде инвеститор, те коректно го уведомяват да не разчита на евтина работна ръка и го предупреждават, че цените на пазара на труда се вдигат. В момента в Агенцията за чуждестранни инвестии  има 20 заявления, като 2 от тях за района на Пловдив. Едното е за изграждане на нов завод, а другото за разширяване на вече съществуващ. 

"На площадката на Тракия икономическа зона сега има три завода, но очаквайте те да бъдат много повече" обеща министър Караниколов.