Мини Лас Вегас изникна на края на София. В залите на Интер Експо Център може да пробваш ротативките с най-новите игри, както и да ги потърсиш онлайн. Да завъртиш рулетката, която все по-често се измества във виртуалното пространство. Дори да поиграеш на джаги.

Но днес и утре софийският Лас Вегас няма да е място за любителите на залози, а за бизнес срещи. Играчите, които пълнят залите са тези, които управляват индустрия за милиарди. И искат да са в крак с последните тенденции в сектора.

Технологични новости за оборудването на казина и игрални зали са показани в 12-тото издание на Балканското изложение на игралната и развлекателната индустрия - БЕГЕ 2019.

В него участват над 80 топ компании от повече от 50 страни, сред които Австралия, Холандия, Аржентина, Индия, САЩ, Чехия, Румъния, Словения, Италия, Латвия, Армения, Сърбия, Кипър, Северна Македония, Полша, Украйна, Русия, Малта, Германия, Швеция, Великобритания, България.

Официалният старт на ключовия за региона на Източна Европа гейминг хъб беше даден от председателя на Българската асоциация на производителите и организаторите в игралната индустрия (БТАПОИИ) Ангел Ирибозов и от шефа на Европейската федерация на игралната и развлекателната индустрия (EUROMAT)  Джейсън Фрост.

449,3 милиарда долара се въртят в игралната индустрия по света, според данни на БТАПОИИ за 2018 г. Прогнозите са през 2022 г. да достигнат 565,4 млрд. долара.

Азиатско-тихоокоеанският регион е най-големият световен хазартен пазар, който генерира 32,7% от общите приходи, следван от Северна Америка и Западна Европа. Африка е новата звезда на хоризонта.

В България приходите, генерирани от игралната индустрия в държавния бюджет за 2018 г. са в размер на 221 599 400 лв., което е с 10.5 % повече от 2017 г. (200 902 400 лв.). За периода от 1 януари до 30 септември 2019 г. са внесени близо 175 млн. лева.

Хазартът бе включен в “Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма в Република България за периода 2017-2020 г.” и  резултатите вече се виждат в заявените инвестиционни намерения за огромни развлекателни комплекси. Основният интерес е към района на границата с Турция, както и към столицата.

По данни на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) общият брой лицензирани игрални зали към октомври 2019 г. е 942, а казината са 22 броя. Най-голям ръст в отварянето на нови зали е отбелязан в Пловдив - от 72 броя на 87 за една година, Благоевград – от 36 на 41, Смолян от 8 на 12, в Шумен са вече 19 в сравнение с 16 зали миналата година, а в Плевен от 19, броят на залите се е увеличил на 23, в Бругас от 96 миналата година, вече са 100, с четири е нараснал и броят на залите във Велико Търново.

В игралния сектор са заети висококвалифицирани инженери, софтуерни специалисти, математици, художници, графични дизайнери. Индустрията ще продължава да се развива, като очакванията са за още по-масово навлизане на изкуствения интелект и последните технологични новости.