Настоящата година, освен от пандемията от COVID-19 и последвалата влошена икономическа ситуация, бе белязана и от суша и лоши метеорологични условия, които засегнаха един от най-важните икономически сектори в България – земеделието. Ниските добиви от селскостопанска продукция, както и пониженият търговски обмен, намалиха приходите на земеделците и голяма част от тях са изправени пред невъзможност да осъществят  разходите за следващата стопанска година.

В отговор на това и с цел да подкрепи активно сектора, Fibank (Първа инвестиционна банка) разработи специализиран кредитен продукт за земеделски производители – кредит „Агроподкрепа“. От него могат да се възползват съществуващи и нови клиенти за банката, които имат нужда от оборотни средства за своя бизнес.

Кредит „Агроподкрепа“ се отпуска като револвиращ кредит или овърдрафт, финансирането може да бъде в левове или евро в размер до 80 лева на декар за обработваеми площи, а срокът за погасяване е до 10 години. ПИБ предлага и гъвкави схеми за обслужване на кредита, съобразени със спецификата на дейността на земеделските производители.

Като допълнителна подкрепа, Първа инвестиционна банка ще предостави на всичките си клиенти в сектор „Земеделие“ възможността да отсрочат плащанията по експозиции към банката до 6 вноски.

Друга нова антикризисна мярка от Fibank е револвиране на кредити за земеделски стопани срещу залог на вземания по схеми и мерки на Общата селскостопанска политика (ОСП) до 30.06.2022 г.

За повече информация: https://www.fibank.bg/bg/biznes-klienti/kreditirane/finansirane-na-malyk-i-sreden-biznes/programi-za-selskostopanski-proizvoditeli/agrokredit-podkrepa