Поскъпване на редица стоки и услуги се очаква в началото на 2019 г. Колко средства ще трябва да предвидите от семейния бюджет и кои цени ще се увеличат? 

Скок на водата и природния газ

Цената на водата и природния газ ще бъде увеличена, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на последното си заседание за 2018 г. С идването на новата година водата ще поскъпне в 27 населени места в страната. В Пловдив поскъпването ще е минимално - със стотинка и половина на кубик. Така потребителите ще плащат по 2,216 лева за кубик при досегашни 2,20 лв. за кубик. Природният газ пък поскъпва с 3,51% от Нова година. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това обаче няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока, уверяват от Комисията за енергийно и водно регулиране.  

Данъкът върху автомобилите се определя по нова формула

Данъкът върху леките автомобили от догодина ще се изчислява по нова формула. До този момента в Пловдив данъците се плащаха, като на цената на kW се умножаваше по коефициента на годината на производство. Отстъпки имаше за новите коли до 74 Kw, както и тези с катализатор. Новата формула обаче ще промени коренно начина на определяне на данъка на автомобила. От първи януари данъкът ще се изчислява по формула, която включва два компонента: имуществен и екологичен. Имущественият компонент отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент отчита екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което причинява съответният автомобил.

Прогнозата за новата регулация е очаквано тя да бъде проявена обобщено в два аспекта. За новите автомобили /до 5 г. от датата на производство/ и отговарящи на по-високи екологични категории /над „Евро 4”/ промяната ще се отрази в намаление на данъка върху превозните средства. За старите автомобили /над 15 г./, съответстващи на по-ниски от „Евро 4“ стандарти, данъкът ще се увеличи, което е свързано главно със занижените им екологични характеристики и съображението за евентуалните вреди върху околната среда от тяхното използване. Възможно най-голямото увеличение на данъка е за коли над 20-годишна възраст. Така ако имате автомобил, който е на 21 години, 54 kW e мощността му, е екологичният му клас е Евро 1 увеличението ще е с близо 20%. Ако досега за тази кола се е плащало 29 лева, то новият данък ще е около 35 лева. Макар процентното увеличение да е голямо, на практика стойностите му са под 5 лева.

 

Корекции ще има и по отношение на данъка върху имотите

Министерството на финансите готви промени и в облагането на собствениците на недвижими имоти. Притежателите на повече от едно жилище ще изгубят отстъпката от 50%, която ползват за данъка за основния си дом. По действащия Закон за местните данъци и такси всеки българин има право на това намаление, независимо какво е благосъстоянието му. Сега ведомството предлага облекчението да остане само за хората с едно жилище. Това означава, че за всички останали догодина данъчното задължение за основния апартамент (или къща) ще се удвои. Логиката на Министерство на финансите е, че по-богатите нямат нужда от преференции.  Освен това имало доста случаи на злоупотреби, когато собственик на апартаменти в различни общини декларира всеки от тях като основно жилище, за да плаща данъци наполовина. 

Задава се ново поскъпване на „Гражданска отговорност“

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е неплащане от страна на български застрахователни компании на щети от катастрофи с родни автомобили в чужбина. Това да може да докара ново поскъпване на "Гражданска отговорност" (според експертите с близо 10%), чиито цени и без друго в последните месеци полудяха. Новината за мониторинга бе потвърдена от шефа на българското бюро "Зелена карта" Орлин Пенев пред в. "Капитал". "Неформално наблюдението е започнало още от февруари, когато бе поискана и внесена гаранция от българските застрахователи в размер на 4 млн. евро. Сега са наложени още две наказателни мерки - осигуряване на презастрахователен договор за целия пазар и ежемесечни отчети за финансовото състояние на националното бюро“, обяснява Пенев. На този етап страната ни остава в гаранционната схема и проблемът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница. 

В началото на годината България бе заплашена от изключване от системата "Зелена карта", след като две застрахователни компании имаха системни проблеми с покриването на обезщетения по полиците. Тогава застраховка "Гражданска отговорност" бе завишена средно с 12 лв., тъй като националното бюро наложи допълнителна такса на застрахователите. Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, всички компании бяха принудени да внесат общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика бяха платени от крайните потребители.  

Лек ръст на лихвите по ипотека

Голяма е вероятността през пролетта и лятото на 2019 г. да започне плавен ръст на лихвите по ипотечните кредити, предупредиха редица банкери. Той обаче няма да е съществен, а имотният пазар и търсенето на кредити ще останат стабилни. Кредитният консултант Тихомир Тошев обясни пред БНТ, че в САЩ вече се наблюдава покачване на лихвите, като тенденцията постепенно обхваща и Европа. Според него обаче в България се очаква това движение да е съвсем малко. Причините се крият в силната конкурентна среда, ниските лихви по депозитите и растящия брой на депозити. 

Тошев припомни, че в началото на 2018 г. очакванията са били за задържане на нивата на лихвите межди 3.2% и 3.8%. В края на годината обаче се вижда, че те са паднали до 2.95-3.6%. „В момента ипотечните лихви са най-ниските, които са съществували досега в България”, изтъкна той.