Колекционери вече дават заявки за вината от реколта 2019, която се очертава да е с превъзходно  качество - една от най-добрите за последните години. Гроздето може да се сравни с прекрасната 2013 г. За разлика от 2018 г., когато е имало проблем за белите сортове, но още повече за червените, които нямали достатъчно багрило, тази година всичко е перфектно, каза пред TrafficNews Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на един от най-големите винзаводи и най-големият купувач на пазара на грозде през тази година.

 Високите температури през август и септември са се отразили много добре на зреенето, нямаме стафидизирало грозде или завехнали зърна. Ще имаме превъзходни шардоне, траминер, мерло и каберне совиньон, каза Харамлийски.

 Според него не са се получили единствено маврудът и сирата – не  вдигнали захарния градус. Но е възможно в някои райони като Пловдивско, например, да имат добро качество.

 „Хубав мавруд става веднъж на 5 години, но винаги е в малки обеми. А сирата не е чак толкова популярна у нас, за малки количества все ще се намери добро грозде”, посочи Харамлийски. По думите му, гроздоберът за вино е към своя край, оттук нататък качеството на гроздето се влошава заради дъждовете. И каквото е останало, ще отиде за ракия.

 Според шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ Красимир Коев обаче гроздоберът е в пика си, тепърва предстои да се прибират каберне совиньонът, широката мелнишка лоза, маврудът. Той също потвърди, че качеството на гроздето е перфектно, белите сортове са достигнали 22-23 градуса захарност, а червените – 27. Произведеното количество вино обаче тази година ще бъде по-малко, тъй като зърното е по-сухо – сокът, който ще изтече от 1 кг грозде, няма да е 65-70%, а 50-60. Това няма да се отрази на качеството на виното, но добивите ще са до 20% по-ниски, обясни Коев.  Така, ако миналата година са прибрани общо 153 млн. кг грозде, тази ще са около 120 млн. кг.

 Добивите са в зависимост от качеството – ако искаш вина от най-висок клас, прибираш 450-500 кг от декар. За среден клас – 600-700 кг, а за нисък – 800-850 кг, обясни за TrafficNews шеф на изба от Хасковско. Той посочи, че не може да се очаква високо качество при „претоварване” на лозята – когато стопанинът иска да надуе добивите до тон, тон и двеста добив от декар. Изсушаването на зърното също зависи от мястото, където е лозето – ако е ветровито, това може да се случи. Но не бива да се генерализира за цялата реколта.

 Винарите с доволни и от цените, които са се задържали стабилни между 50 и 60 ст. "Имах възможност да натискам и под 50 ст., но знам, че това би било убийствено за лозарите. Както и цена над 60 ст. ще е пагубна за винарите", обясни Харамлийски. На места, където качеството е било много високо, производителите са се спазарили и за 65-70 ст. на кг. Някои от лозарите, особено около Поморие, не са били доволни от изкупна цена от 35 ст., която са им предложили, но така или иначе - непродадено грозде няма да остане, категоричен е Харамлийски.

Винпромите купуваха по-малко тази година – едва 10-15% от реколтата, защото избите си направиха масиви, каза Красимир Коев. По думите му, за да оцелеят, лозарите трябва да се кооперират и да отстояват цена.

 През последните години не ние купуваме румънско грозде, а румънците купуват наше, каза още Коев. Той е категоричен, че и едно зърно от Молдова, Македония или Сърбия не е влязло у нас.