За нова нередност с обслужването на клиенти на българските магазини от световния бранд "Икеа" сигнализира читателка на TrafficNews. Този път става дума за блокирани пари на клиент, отказал се от направена поръчка.  

На 11 януари тази година клиентка на веригата извършила покупка от онлайн магазина на веригата на стойност 279 лева. Два дни по-късно обаче, жената анулирала извършената поръчка.

"Свързах се по телефона с търговеца и упражних правото си на отказ от договора за покупка, след което изпратих и по имейл заявка за анулиране на поръчката и възстановяване на заплатената сума",  разказва пред наш репортер Красимира Нанкинова.

Тя направила и справка в приложението за покупка - към момента на отказа от поръчката, както и след отказа, тя била със статус "поръчката е събрана".

Седмица по-късно жената отново се свързала с търговеца по телефона.

"Беше ми потвърдено, че ще получа заплатената сума до няколко дни - тоест с рамките на 14 дни след анулирането", разказва Красимира. Времето обаче минавало, а парите така и не идвали. 

"За огромна моя изненада, това така и не се случи. При следващите ми обаждания получих само и единствено безразличие и арогантно отношение от страна на служителите. Отговорът от тяхна страна бе, че стоката не е при тях и е евентуално при търговската им компания, но не знаят кога ще им бъде върната. Нямало как да проверят", обяснява клиентката.

Красимира споделя, че е дългогодишен клиент на веригата и за първи път се сблъсква с подобно отношение. Тя се оказала в ситуация, в която няма към кого да се обърне и да получи каквато и да е информация за това кога ще бъдат възстановени средствата. И по-лошо - от веригата спират въобще да ѝ отговарят. 

"Така зачаках още няколко дни с надежда да получа поне адекватен отговор относно забавянето. Поставиха ме в ситуация, в която просто няма какво да правя, освен да чакам. Следващите ми опити да се свържа с тях по телефона бяха комичн и- при позвъняване от мен от личния ми мобилен телефон - връзката с оператор бе вечно неуспешна. Разбира се, това не се случва, когато позвъня от друг телефон. Не мисля, че това е нормално поведение за едно толкова голямо търговско дружество", пояснява Красимира.

Близо месец, след като тя анулира поръчката си, няма върната нито стотинка, информацията също секва. 

По случая клиентката е сигнализирала и Комисията за защита на потребителите. 

"Ако е потенциално в транспортна компания, нали щяха да ме потърсят за доставка и да върна стоката? Освен това отношенията между тях и транспортната компания не са нещо, от което трябва да страда клиента, особено в случай, в който поръчката е анулирана успешно - или поне така се твърди от тяхна страна", коментира още жената. Тя дори е поискала оспорване на плащането, след като комуникацията с нея спира. 

TrafficNews отново потърси за коментар веригата "Икеа". Запитването ни бе пуснато на 7 февруари, а на 8 получихме становището, че точно за същия ден било насрочено плащането. Публикуваме и тяхното становище:

"Във връзка с постъпилия сигнал, бихме искали да потвърдим, че направихме проверка на случая и установихме, че при отказа от поръчка на клиента, заявката за анулиране е приета коректно и сумата на поръчката е регистрирана за възстановяване. Предвиденият срок за възстановяване в Общите условия е законоустановеният 14 дневен срок.

Поради усложнената грипна обстановка през януари, екипите на ИКЕА работят в намален състав и за съжаление се регистрира забавяне в обработването на личните данни за връщане на суми, в резултат на което сумата по цитираната поръчка е предвидена за връщане на 8.02.2023 г. Отдел „Обслужване на клиенти“ полага всички усилия, за да поддържа проактивна обратна връзка с потребителите и ще информира лично засегнатия клиент за предприетите действия.

Екипът на ИКЕА поднася извиненията си и остава на разположение за допълнителна информация".

След публикации на TrafficNews, ИКЕА: Направихме корекции, санкционирахме отговорните лицаСлед повече от 2 месеца, компанията изпрати официално становище

Стига ли 1 месец на ИКЕА да спази 7-дневния срок за доставка?Жена плати 600 лв. за бюро в края на миналата година, но все още няма нито бюро, нито пари

Абсурд: Пловдивчани платиха 2200 лева за мебели от ИКЕА, но 2 месеца по-късно нямат нищоОт компанията не им дават информация какво се случва с поръчката