Българските компании и граждани, базирани в Англия, се изправят пред поредица от неизвестни в хоризонта на Брекзит. Великобритания напуска Европейския съюз след броени дни - на 31 януари, но въпреки това все още няма никаква яснота какви ще се промените в условията за правене на бизнес в страната, нито за статута на гражданите, които пребивават там или възнамеряват да заминат. 

Именно предстоящите предизвикателства и промени ще бъдат обсъдени днес в Пловдив с български предприемачи, граждани и студенти в хода на първата от поредица срещи, които организира Британското посолство у нас. 

Посланикът Ема Хопкинс пристигна днес в града под тепетата, за да представи какви са очакванията и прогнозите за бъдещите отношения между България и Англия след Брекзит. Оказва се, че на този етап няма нито един сигурен факт за развитието на двустранните отношения, въпреки че страните са оптимисти за бъдещото сътрудничество. Тепърва обаче ще започнат преговори, които да уредят въпросите, касаещи пряко българския бизнес и граждани, след като Англия напусне ЕС.

Едно от най-сериозните притеснения за бизнеса е, че ще има сериозни финансови усложнения под формата на мита и налози, които ще оскъпят изключително много производствения процес. Затова редица български фирми са сложили на пауза проектите си, за да разберат първо какво ги очаква. 

"Никой бизнес не обича неизвестностите, а никой още не знае какво ще стане след Брекзит. Има много неясноти и по отношение на свободата на предвижване. Да, има гарантирана свобода за оставане на българите, които искат да останат там за по-дълъг срок и то заявките са до лятото на 2021, но как ще бъде отговорено на цялото това нещо... Факт е, че и много големи бизнеси са спрели проектите си и чакат да видят какво ще се случи. При голямо движение на пари и хора в Англия, това е много чувствителна тема - какво ще бъде бъдещето отношение към тях, цената на труда им, митата, обработка на документи. Категорично има забавяне, а и не е ясно дали паундът като валута ще остане стабилен", посочи Иван Фратев, който е сред учредителите на Британо-българската бизнес асоциация.

Той прогнозира, въпреки че предстоят преговори, че при положение, че Великобритания иска да развива собствена търговска политика към останалия свят, няма как Европейския съюз да позволи да има свободна търговия с Европейския съюз и каквато си иска с останалия свят. 

Посланикът на Великобритания у нас посочи, че ще се търсят най-добрите решения, тъй като това е в интерес както на България и Европейския съюз, така и на цяла Великобритания. Тя успокои, че на този етап не се очакват съществени изменения по отношения на данъците. 

"Изходната позиция на Британското правителство е за нулеви тарифи и нулеви бариери пред търговията, за да може да имаме търговски отношения във взаимна полза. Преговорите ще започнат в началото на март и се надяваме да постигнем едно удовлетворително за всички решение. Това не е само в британски интерес, тъй като редица компании в редица европейски страни имат много сериозни търговски и икономически отношения с Англия, така че се надяваме решението, което ще постигне, да е изгодно за всички и то за много години напред", посочи Ема Хопкинс. 

Това обаче не дава отговор на десетки въпроси по отношение на възможностите на българите да упражняват професионалните си задължения в страната. 

"В момента, бидейки и двете страни членки на европейския съюз, фактурирането на услугите ни се извършва без данък добавена стойност. Това интересува и нас, и нашите клиенти. Също така ни интересува и дали нашите работници ще имат право да практикуват строителна дейност там, ще има ли промяна в процедурите, които им позволяват да стъпват на строителен обект, изпитите им за сертификат дали ще бъдат пак на български език...", сподели част от притесненията си управителят на пловдивската компания "Атаро Клима" Христо Рогачев, който развива бизнес с около 30 души в Англия и признава, че гледа и към други пазари под угрозата за евентуално влошаване на условията в Англия. Въпреки това Рогачев подчерта, че е оптимист и обясни, че ще се измисли механизъм, за да продължат да работят. 

Хопкинс е категорична, че до края на 2020 няма да има сериозни промени, тъй като ще се намираме в т.н. преходен период. До тогава обаче трябва да се изяснени конкретните промени в условията за граждани и бизнес, които ще станат факт от 2021 година. 

"Имаме 11 месеца, в които да договорим условията. Надяваме се тези преговори да приключат с едно широкообхватно и съдържателно споразумение за партньорството в сектора на търговията, както и в сферата на сигурността", посочи Ема Хопкинс. 

За последните 10 години търговският обмен между България и Англия се е удвоил. Ключови сектори са услугите, информационните технологии, консултантските и финансовите услуги. 

Посланикът Ема Хопкинс е в Пловдив, за да консултира и англичаните в България за последствията от напускане на Англия от ЕС. Около 15 хиляди граждани на Великобритания са базирани у нас, а около 50 хиляди имат имот в България. Днес Хопкинс е провела среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров, предстои да се срещне и с управата на Кризисния център за жени, където ще се обменят добри практики.