През 2021 година големите банки спряха да приемат стандартни депозити. На практика това значи, че вече си плащаме, за да държим парите си в банка. Едновременно с това редица банки обявиха, че въвежда такса за съхранение на паричните средства по спестовни и разплащателни сметки за сметки над 400 000 лева.

Едновременно с депозитния крах и здравната криза, настъпи и инфлация, особено по отношение на индустриалните цени, видни в статистиката като индекс на цените на производител.

За капак природният газ, горивата и електроенергията, започнаха галопиращ ръст. 

Комплексът от тези икономически, пазарни и финансови промени създава сериозни опасения у хората по отношение на техните спестявания. 

Как да запазим стойността на парите си, как да инвестираме, какви са алтернативните варианти за спестявания на физически лица - вижте отговорите на икономиста Георги Стоев. 

Георги Стоев: Инвестирайте в злато, ако искате да запазите стойността на парите сиСпоред икономиста традиционните банки изостават в предлаганите услуги от дигиталните им алтернативи

Инфлацията породи огромен интерес за инвестиция в злато сред пловдивчани. Често през годината пред пловдивски офиси на големи дилари на злато, сребро и обмен на валути се наблюдаваха сериозни опашки. Инвестиционните кюлчета злато в най-търсените си големини често бяха свършили. 

Най-търсените и съответно най-дефицитни са кюлчета с по-голям грамаж - 1 унция, 50 грама и 100 грама. 

Според анализатори истеричното инвестиране в ценни метали се дължи на много фактори - покачващата се инфлация, енергийната криза, ковид кризата, практическия край на банковите депозити с лихва, скъпата цена на имотите и опасенията за нови икономически трусове. Златото от друга страна в исторически план е показало стабилност. То поскъпна рязко през последните две години. 

Редица хедж фондове прогнозираха покачването на метала до рекордно високо ниво от 2000 долара за унция миналото лято и сега са уверени, че цената може да се покачи до 3000 до 5000 долара за унция през следващите три до пет години.

През последната седмица пък имаше първи спад с 40 долара на жълтият метал от шест месеци насам до 1750 долара и това послужи примамливо като подходящ момент на редица хора да инвестират. 

Освен закупуването на инвестиционно злато има и други варианти за влагане на пари в ценния метал. Ето кои са най-популярните варианти:

Истеричен интерес към златото! Кюлчетата са на привършване при един от дилърите в ПловдивКакви са начините за инвестиция в благородния метал?

Повечето инвеститори искат да направят инвестиции по такъв начин, че да получат огромна възвращаемост възможно най-бързо, без риск от загуба на главницата. Това е причината, поради която мнозина винаги търсят най-добрите инвестиционни планове, при които могат да удвоят парите си за няколко месеца или години с малък или никакъв риск.

За съжаление обаче комбинация с висока доходност и нисък риск в инвестиционен продукт почти не съществува. В действителност рискът и възвръщаемостта са пряко свързани, те вървят ръка за ръка, т.е.колкото по-висока е възвръщаемостта, толкова по-голям е рискът и обратно.

Традиционно обаче средностатистическия българин иска така да вложи спестеното, че то да е сигурно от една страна, а от друга да носи поне една малка възвръщаемост. До преди няколко месеца, тази логика кореспондираше със спестовните сметки и депозитите с по-голям срок, ала напоследък това не са опции.

Голяма част от депозитите в големите банки в момента са с нулеви лихви, което означава, че не просто не са доходоносни, но с поддръжка на сметка, такси и не на последно място инфлацията, вие плащате на банката, за да държи парите ви. В това няма нищо учудващо – банките в момента имат висока ликвидиност, тоест разполагат с достатъчно средства, че да им трябват и вашите пари. Много от тях пък разработват инвестиционни продукти, които искат да котират, но които, както вече отбелязахме,  са свързани с рискове.

Най-общо има две категории, в които попадат инвестиционните продукти и те са финансови и нефинансови активи. Финансовите активи могат да бъдат разделени на пазарно свързани продукти (като акции и фондове) и продукти с фиксиран доход (като депозитите и някои социални фондове). Пазарно свързаните финансовите активи по правило са свързани с висок риск. Те не са достъпни за много граждани, защото изискват участие на фондови пазари или закупуване на акции, която не е особено популярно по нашите географски ширини, особено за обикновения човек. От друга страна фиксираните в момента на практика не са инвестиционни.

Така остава другата група - нефинансовите активи. Сред тях най-популярните са имоти, ценни метали – най-често злато, или предмети с културна стойност и произведения на изкуството.

Какви са вариантите са инвестиция, четете тук:

При 0 лихва в банките: Как да инвестираме пари, за да спечелим?Няколко идеи са нефинансови продукти, в които да вложите парите си

Криптовалутите набират все по-голяма пазарна капитализация и пропорционално с това интересът към тях става все по-голям. Докато преди няколко години се считаха за екзотика, то днес мнозина ги разглеждат като възможност за инвестиция, и то по същество - с шанс за голяма печалба. Криптопазарът обаче е и много рисков.

Какви са тенденциите и защо пловдивското заведение Rock'n'Bar БезистенЪ реши да предостави възможност на клиентите си да се разплащат с криптовалута, говорим с един от собствениците му и експерт в IT сферата Данаил Ванчев. 

IT експерт: Очаква се биткойнът да падне наполовина в началото на 2022 годинаТова се високорискови инвестиции, които трябва да мислим в дългосрочен план, категоричен е Данаил Ванчев

От Bitcoin и Ethereum до Dogecoin и Tether, има хиляди различни криптовалути, което може да направи поразително стъпването в криптосвета за първи път. Търговията с круптовалути обаче обхваща все по-големи пазари, търсенето им като рискова инвестиция, нараства.

От TrafficNews ще се опитваме да ви ориентираме в тази луда инвестиционно-разплащателна вселена, като избрахме да ви представим 10-те най-перспективни криптовалути въз основа на тяхната пазарна капитализация или общата стойност на всички монети, които в момента са в обръщение, посочени в класация от авторитетния Forbes Advisor.

Топ 10 на криптовалутите през ноември 2021 годинаВижте кои са с най-голяма пазарна капитализация