Повечето инвеститори искат да направят инвестиции по такъв начин, че да получат огромна възвращаемост възможно най-бързо, без риск от загуба на главницата. Това е причината, поради която мнозина винаги търсят най-добрите инвестиционни планове, при които могат да удвоят парите си за няколко месеца или години с малък или никакъв риск.

За съжаление обаче комбинация с висока доходност и нисък риск в инвестиционен продукт почти не съществува. В действителност рискът и възвръщаемостта са пряко свързани, те вървят ръка за ръка, т.е.колкото по-висока е възвръщаемостта, толкова по-голям е рискът и обратно.

Традиционно обаче средностатистическия българин иска така да вложи спестеното, че то да е сигурно от една страна, а от друга да носи поне една малка възвръщаемост. До преди няколко месеца, тази логика кореспондираше със спестовните сметки и депозитите с по-голям срок, ала напоследък това не са опции.

Голяма част от депозитите в големите банки в момента са с нулеви лихви, което означава, че не просто не са доходоносни, но с поддръжка на сметка, такси и не на последно място инфлацията, вие плащате на банката, за да държи парите ви. В това няма нищо учудващо – банките в момента имат висока ликвидиност, тоест разполагат с достатъчно средства, че да им трябват и вашите пари. Много от тях пък разработват инвестиционни продукти, които искат да котират, но които, както вече отбелязахме,  са свързани с рискове.

Най-общо има две категории, в които попадат инвестиционните продукти и те са финансови и нефинансови активи. Финансовите активи могат да бъдат разделени на пазарно свързани продукти (като акции и фондове) и продукти с фиксиран доход (като депозитите и някои социални фондове). Пазарно свързаните финансовите активи по правило са свързани с висок риск. Те не са достъпни за много граждани, защото изискват участие на фондови пазари или закупуване на акции, която не е особено популярно по нашите географски ширини, особено за обикновения човек. От друга страна фиксираните в момента на практика не са инвестиционни.

Така остава другата група - нефинансовите активи. Сред тях най-популярните са имоти, ценни метали – най-често злато, или предмети с културна стойност и произведения на изкуството.

Недвижими имоти

Къщата, в която живеете, обикновено не се разглежда като инвестиция. Това обаче е грешка, тъй като ако утре решите да се преместите, имотът ще отиде на пазара. Така на първо място трябва да обмислим добре, ако ни предстои покупка на дом, как да направим правилен ход.

Местоположението, качеството на строителството и вида на имота са най-важният фактор, който ще определи стойността на вашия имот, както и наема, който може да спечелите от него. Целта е проста – да получите най-висока възвращаемост по двата начина - увеличаване на стойността на имота и увеличение на потенциалния наем. И докато обзавеждането и вътрешните реконструкции могат да повишават част от тази стойност, то абсолютно не можете да промените качеството на материалите, вида, големината и района на имота. Затова трябва да направите много осъзнат и информиран избор. Евтините материали водят до бързо амортизиране на имота и на общите му части, затова освен ако не смятате, че искате да вложите не малка сума пари за 10-тина години и след това да вземете значително по-малко или пък да не можете да продадете имота си. Добре уредените райони, с добра социална и транспортна инфраструктура, както и близо до образователни институции, пък са най-бързо ликвидни. По-големите апартаменти пък винаги могат да бъдат разделени на две  боксониери или гарсониери.

Противно на опасенията, че цените на жилищата силно ще се повлияят от коронавирус кризата, реалността показа, че пазарът на недвижимите имоти не просто остана стабилен, а се оскъпява, макар и плавно. И накрая – ниските лихви по кредитите правят добра опция пазаруването на имоти и за хора, които не разполагат с достатъчно спестявания.

Ако пък решите просто да инвестирате без оглед типа на имота, можете да се насочите към терени, които влизайки в регулация, може да вдигнат цената си многократно. 

Съвет: Следете тенденциите на пазара – при изявен интерес към ваканционни имоти например, заложете на такива, тъй като там възвръщаемостта би могла да е много по-висока.

Злато

Притежаването на злато под формата на бижута имат своите опасения за безопасността и високия риск. Освен това има такси при превръщането на бижуто в разменна монета, които обикновено варират между 6-14% от цената на златото (и могат да достигнат до 25% в случай на специални дизайни). Има още вде възможности – закупуване на златни монети или чисто инвестиционно злато.

Много банки и търговци на валути и ценни метали предлагат за продажба златни монети и кюлчета, така че това е достъпен начин за инвестиция. За да го направите обаче, трябва добре да познавате тенденциите за промяна на цените на златото. Идеята е да закупите златото в точен момент и да го продадете при най-изгодния марж.

Има и алтернативен начин за  инвестиция в т.н. хартиено злато. Т.е. не купуваш физически кюлче, а инвестираш на борсата. Подобна инвестиция също изисква по-дълбоки познанията и не е най-добрия избор за средностатистическия човек, който иска да види и материалния облик на инвестицията си.

Съвет: Ако решите да инвестирате в злато, изберете инвестиционно, но следете ежедневно цената в световните борси, за да изберете правилния момент.  

Изкуство

Инвестирането в изкуство може да е чудесна идея, но трябва да се имат предвид две базисни неща -  по правило това е дългосрочна инвестиция, за която се иска търпение, време и познание за добра възвръщаемост. Трябва да сте готови да проучите добре сферата, в която ще инвестирате – картини, статуетки, други произведения на изкуството или пък вещи с историческа стойност. Тук има и голяма опасност да ви преметнат с фалшификати, така че, за да минимализирате риска, трябва да направите добро проучване и в общия случай да разчитате на експерти от тази сфера.

Пазарът на изкуството е един от най-непредсказуемите, но и изключително доходоносни. Колекционерите на живопис и скулптура често купуват произведения на огромни с цени само за да ги добавят към инвестиционното им портфолио.

Печалбите от изкуството няма да се случат за една нощ, но експертите препоръчват инвестиции в изкуство за търпеливи инвеститори с времеви интервал от 10 години или повече, така че мислете дългосрочно. Много инвеститори в изкуството включват картини в планирането на своите имоти като активи, които да предадат на своите потомци.

Пазарът на изкуства следва свои собствени правила. Едно от основните предимства на изкуството като актив е, че стойността му не се увеличава или намалява с фондовия пазар или пък с имотния пазар. Дори ако други ваши инвестиции потънат, тази в изкуство може да се справя отлично – и макар и не на 100% винаги, цената ѝ се покачва.

Изкуството е рисковано, тъй като всяко произведение на изкуството е уникално и пазарът на изкуства има възходи и падения, както всеки друг пазар. Тъй като е невъзможно да се определи истинската стойност на произведението на изкуството - много зависи от репутацията на художника, от броя на творбите му, както и от икономиката като цяло.

Съвет: Решете колко пари сте готови да затворите за дълго време и се обърнете към експерти в областта на изкуството, в което сте решили да инвестирате.