От Bitcoin и Ethereum до Dogecoin и Tether, има хиляди различни криптовалути, което може да направи поразително стъпването в криптосвета за първи път. Търговията с круптовалути обаче обхваща все по-големи пазари, търсенето им като рискова инвестиция, нараства.

От TrafficNews ще се опитваме да ви ориентираме в тази луда инвестиционно-разплащателна вселена, като избрахме да ви представим 10-те най-перспективни криптовалути въз основа на тяхната пазарна капитализация или общата стойност на всички монети, които в момента са в обръщение, посочени в класация от авторитетния Forbes Advisor.

Истеричен интерес към златото! Кюлчетата са на привършване при един от дилърите в ПловдивКакви са начините за инвестиция в благородния метал?

  1. Bitcoin (BTC)

- Пазарна капитализация: Над 1,17 трилиона долара

Създаден през 2009 г. от някой, скрил се под псевдонима Сатоши Накамото, биткойнът (BTC) е оригиналната криптовалута. Както при повечето криптовалути, BTC работи на блокчейн или регистър на транзакции, разпределени в мрежа от хиляди компютри. Тъй като допълненията към разпределените регистри трябва да бъдат проверени чрез решаване на криптографски пъзел, процес, наречен доказателство за работа, биткойнът се пази сигурен и защитен от измамници.

Цената на биткойн скочи до небето, след като той се превърна в нарицателно на криптовалута. Преди пет години можеше да си купиш биткойн за около 500 долара. Към 29 октомври 2021 г. цената на един биткойн е над $62 000. Това е ръст от около 12 300%.

  1. Ethereum (ETH)

- Пазарна капитализация: Над 520 милиарда долара

Както криптовалута, така и блокчейн платформа, Ethereum е любим на разработчиците на програми заради потенциалните си приложения, като така наречените интелигентни договори, които се изпълняват автоматично, когато условията са изпълнени, и незаменими токени (NFT). Самата криптомонета се нарича вече Ether.

Ethereum също отбеляза огромен растеж. За малко повече от пет години цената му се повиши от около 11 до над 4400 долара, нараствайки с почти 40 000%.

Той следва сигурно Bitcoin.

  1. Binance Coin (BNB)

- Пазарна капитализация: Над 88 милиарда долара

Binance Coin е форма на криптовалута, която можете да използвате за търговия и плащане на такси на Binance, една от най-големите крипто борси в света.

От стартирането си през 2017 г. Binance Coin се разшири, като просто улеснява сделките на платформата за обмен на Binance. Сега може да се използва за търговия, обработка на плащания или дори резервиране на пътувания. Може също да се търгува или обменя за други форми на криптовалута, като Ethereum или Bitcoin.

Цената му през 2017 г. беше само $0,10; до 29 октомври 2021 г. се повиши до над $530, печалба от над 530 000%.

  1. Tether (USDT)

- Пазарна капитализация: Над 70 милиарда долара

За разлика от някои други форми на криптовалута, Tether е стабилна монета, което означава, че е подкрепена от фиатни валути като щатски долари и евро и хипотетично поддържа стойност, равна на една от тези деноминации. На теория това означава, че стойността на Tether трябва да е по-стабилна от другите криптовалути и е предпочитана от инвеститорите, които са предпазливи от изключителната волативност на други монети.

  1. Cardano (ADA)

- Пазарна капитализация: Над 66 милиарда долара

Малко по-късно изгрял на крипто сцената, Cardano се отличава с ранното си приемане на валидиране на доказателство за залог. Този метод ускорява времето за транзакции и намалява потреблението на енергия и въздействието върху околната среда, като премахва конкурентния, решаващ проблеми аспект на проверката на транзакциите, присъстващ в платформи като Bitcoin. Cardano също работи като Ethereum, за да даде възможност за интелигентни договори и децентрализирани приложения, които се захранват от ADA - неговата монета.

Токенът ADA на Cardano има сравнително скромен растеж в сравнение с други основни крипто монети. През 2017 г. цената на ADA беше $0,02. Към 29 октомври 2021 г. цената му беше 2,01 долара. Това е увеличение от почти 10 000%.

  1. Solana (SOL)

- Пазарна капитализация: Над 60 милиарда долара

Разработена, за да подпомогне използването на децентрализирани финанси (DeFi), децентрализирани приложения (DApps) и интелигентни договори, Solana работи с уникални хибридни механизми за доказване на залог и доказателство за история, които му помагат да обработва транзакциите бързо и сигурно. SOL, собственият токен на Solana, захранва платформата.

При стартирането си на пазара през 2020 г., цената на SOL започва от $0,77. До 29 октомври 2021 г. цената му беше почти $201,91, печалба от над 26 000%.

  1. XRP (XRP)

- Пазарна капитализация: Над 50 милиарда долара

Създадена е от някои от увредителите на Ripple, компания за цифрови технологии и обработка на плащания. XRP може да се използва в тази мрежа за улесняване на обмена на различни видове валути, включително фиатни валути и други основни криптовалути.

В началото на 2017 г. цената на XRP беше $0,006. Към 29 октомври 2021 г. цената му достигна $1,08, което се равнява на ръст от 17 900%.

  1. Polkadot (DOT)

- Пазарна капитализация: Над 43 милиарда долара

Криптовалутите могат да използват произволен брой блокчейн; Polkadot (и едноименната му криптовалута) има за цел да ги интегрира чрез създаване на мрежа за криптовалута, която свързва различните блокове, за да могат да работят заедно. Тази интеграция може да промени начина, по който се управляват криптовалутите и стимулира впечатляващ растеж след стартирането на Polkadot през 2020 г. Между септември 2020 г. и 29 октомври 2021 г. цената му нарасна с около 1400%, от $2,93 до $44,19.

  1. Shiba Inu (SHIB)

- Пазарна капитализация: Над 41 милиарда долара

Създадена в средата на 2020 г., Shiba Inu е една от най-новите така наречени „мем“ монети. Siba Inu работи в мрежата на Ethereum. С първоначална цена от $0,0000000014, SHIB все още се търгува доста под един цент, но се е повишила значително до $0,00007567, което е увеличение от 5 400 000%.

  1. Dogecoin (DOGE)

- Пазарна капитализация: Над 38 милиарда долара

Dogecoin е гореща тема благодарение на знаменитости и милиардери като Илон Мъск. Започнал като шега през 2013 г., Dogecoin бързо се превърна в известна опция за криптовалута, благодарение на посветена общност и творчески мемета. За разлика от много други криптовалути, като биткойн, няма ограничение за броя на Dogecoin, които могат да бъдат създадени, което прави валутата податлива на девалвация с увеличаване на предлагането.

Цената на Dogecoin през 2017 г. беше $0,0002. До 29 октомври 2021 г. цената му беше $0,29 – увеличение от почти 145 000%.