Все повече млади българи, които учат и работят в Европа, си купуват еднопосочен билет за родината. Новата тенденция беше отчетена след четирите срещи на социалния зам.-министър Зорница Русинова с наши сънародници във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. На тях бяха представени възможностите за живот, работа и кариера у нас. За първи път през 2018 г. заминаващите в чужбина младежи са по-малко от завърналите се, сочи статистиката, пише "Стандарт".

Сметките

ІТ специалист у нас взема средно бруто 3 570 лв. В Германия - 4100 евро. След махане на данъци и осигуровки на българина му остават нето 2840 лв., на германеца - 2400 евро. Наемът за едностаен апартамент в София е 500 лв., в Мюнхен - около 850 евро. А месечните разходите за транспорт са 25,56 евро (50 лв.) срещу 79.10 € (154.71 лв.). Така, като извадим основните разходи, ІТ специалистът ще разполага с 2290 лв. у нас и с 1570 евро в Мюнхен. Отделно от това е перото за храна, отделно за облекло, отделно за здравеопазванe, за културен живот…

Другият плюс: Бизнесът у нас вдига заплатите до 12%

Между 8 и 12 % ще скочат заплатите в бизнеса тази година, показват разчетите на работодателските организации. В публичния сектор през 2019 г. възнагражденията бяха вдигнати с 10 на сто. През 4-то тримесечие на 2018 г. България е сред 10-те държави членки на ЕС с най-голям ръст на заплатите, сочат данните на Евростат. През последните две години – 2017 г. и 2018 г. средната заплата е нараснала с 9,4%, а минималната с 9,5% през 2017 г., с 10,9% през 2018 г. и с 9,8% през 2019 г.

Това са само малка част от аргументите, които 157 млади българи, учещи или завършващи образованието си в Мюнхен, чуха на 11 май. Представи им ги заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на четвъртия за тази година кариерен форум за наши младежи, следващи там.

Подобни срещи се състояха преди това на 13 април в Кьолн, на 9 март в Лондон, и на 23 януари във Виена. Наесен ще е форумът в Холандия. По време на срещата в Мюнхен, организирана от социалното министерство, в партньорство с Агенцията по заетостта, сдружение „Български кариерен форум“, работодателски организации, чуждестранни търговски камари, студентите получиха конкретни предложения за стаж и работа в над 30 компании. И част от тях приеха.

Ще си дойдат!

Как да върнем българите зад граница у дома, как на направим така, че младите, които учат в чужбина да не остават там е въпрос, който от години си задаваме. И преливаме от пусто в празно. Екипът на Зорница Русинова, с подкрепата на вицепремиера Томислав Дончев, обаче са намерили отговор. Кампанията им сред младите българи в европейските държави с най-висок процент обучаващи се или вече завършили наши сънародници, дава резултат.

Стабилна ли е България, има ли бъдеще в нея е един от въпросите, които младите, учещи в чужбина задават винаги, щом някой им каже върнете се. Затова и на всяка от срещите тази година основна задача на Зорница Русинова е да им представи икономическите показатели. Брутният вътрешен продукт в България е нараснал през 2018 г. с 3,1%, докато средният ръст за ЕС-28 е 1,4 на сто. Очаква се тази година икономическият растеж да е 3,4%.

През 2018 г. страната ни се нареди на 12-то място в ЕС-28 по ръст на БВП. Тя е на 2-ро място в Европа по най-висок ръст на индивидуалното потребление. Инвестициите се увеличават. В процес на сертифициране са 54 проекта на стойност над 1.5 млрд. лв. с потенциал за разкриване на над 6000 нови работни места.

Затова и мотото на срещите е: Мечтите могат да станат реалност в България. "С общи усилия искаме да покажем, че младите хора има много какво да получат в страната и много какво да дадат за нейното бъдеще", коментира пред "Стандарт" Зорница Русинова.

"Целта ни е младите българи в чужбина да получат вярната информация, за да направят своя правилен избор", обобщава зам.-министърът.