Фирма с едва 30-ина служители произвежда телекомуникационните антени на най-големите оператори у нас. Не знаете какво е телекомуникационна антена? Погледнете през прозореца и разгледайте „чиниите” по съседните къщи и блокове, чрез които съседите ви си осигуряват гледането на телевизия и ползването на интернет.

Всички тези чинии идват от един неголям завод, скрит в Родопите – и по-точно в град Пещера, на едва 40 км от Пловдив. Фирмата била създадена преди 25 години и някак е успяла не само да оцелее през този четвърт век, но и да се развие до позицията на лидер в тази не особено голяма ниша, разказа ни управителят Атанас Филев. Освен родните телекомуникационни оператори днес изпълнява поръчки и за чужбина.

Но това развитие не става без пари и тук е един от интересните моменти. Недоверието, дълбоко заложено във всички нас, и честите истории за корупция са ни направили крайно мнителни, щом стане дума за пари от Европа. Една от най-честите асоциации, за съжаление, когато чуем за оперативни програми, е за присвоени пари и „шуробаджанащина” (популярна дума тези дни). Но ето го примера, че от тези програми има смисъл и че те могат да помогнат на един бизнес в България не само да оцелее, но и да се развива.

Фирмата от Пещера с помощта на консултанти изготвила проекти, с които до момента три пъти е печелила финансиране от оперативни програми. Това е довело до вливането на пари от Европа и България в нея. Става дума за солидни суми. Само последният проект, по ОП „Развитие и конкурентоспособност”, е бил за над 420 хиляди лева. Парите от него са отишли за закупуване на нови и модерни машини, които са увеличили производителността във фирмата с пъти. Нещо повече – те сериозно са улеснили и работещите в нея хора.

Първи пример: Заваряването на една от частите на антените преди е ставало на ръка и е отнемало изключително много време. Сега, с една от новозакупените машини, заваряването става за секунди. Така един работник може за няколко часа да подготви частите за огромен брой антени.

Вторият пример е още по-любопитен. Няколко души са били необходими за опаковането на натрупаните една върху друга кутии с антени в тях. Сега това се върши от робот, който за няколко минути върши перфектна работа. Нужен е само един работник, който да следи работата на машината.

Това обаче не означава, че във фирмата са уволнили хора. Даже напротив – наели са още двама, което е добре дошло за малък планински град като Пещера. Преди служителите работели на три смени, а сега всички се трудят само в една смяна.

Естествено, има проблеми, които дори европейското финансиране не може да реши. От световната криза насам търсенето не е толкова голямо. Скорошно увеличение на цената на алуминия от Китай с цели 30 процента пък е поставило фирмата в неудобна ситуация, тъй като разходите за ресурси са нараснали значително, а договорите с клиентите й са сключени за година и са с фиксирани цени.

Но ръководството и служителите на фирмата гледат напред и продължават да се борят. И да доказват, че у нас има и такива фирми.

Вижте и ВИДЕО: