Правителството да вземе спешни мерки за спасяването на близо 60 хотела по морето, които са застрашени след фалитите на „Томас Кук” и неговия български партньор „Астрал холидейс”.  

Това призоваха от Бургаската регионална туристическа камара. Според председателя й Иван Иванов, това е най-критичния момент в туризма ни от 30 г. насам.

От бранша прогнозират, че кризата ще предизвика сериозен спад в туризма през следващите 3-4 г.

Според Иванов, министерствата на туризма и на финансите в България трябва да предприемат спешни мерки, за да ограничат щетите за българския бизнес.

Иванов предлага Министерството на туризма да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС, там където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо. Вторият момент е от страна на правителството - трябва да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай ще има масови фалити -  и на доставчици, и на хотелиери“, обясни той по БНР.

Иванов прогнозира преструктуриране на туристическите фирми и на дестинациите. В следващите години туристите  ще се пренасочат повече към Турция, Тунис, Египет, Мароко, Гърция. „Ще имаме спад на туристопотока от всички пазари, защото нашият пакет не се търси заради ниското качество, каза шефът на туристическата камара.

Идат фалити на хотели заради доминото "Томас Кук"Добре е да побързат с обявяването на несъстоятелност, за да изтече 6-месечният срок преди началото на новия сезон, съветва Румен Драганов

Хотелиери искат данъчна ваканция заради "Томас Кук"Затварят хотели в Слънчев бряг, за да не трупат повече загуби