През последните няколко години хотелиерският бранш в Пловдив се промени основно. Ковид кризата, която на практика затвори за месеци обектите за настанявания, нанесе огромен удар по сектора. Още през първата година на локдауни, редица собственици на обекти в Пловдив решиха да се откажат от тях и ги пуснаха на пазара на имоти.

Да си купиш хотел в момент на криза в туризма не изглежда много далновидно. Това е и една от причините част от тези обекти да продължават да търсят купувачи и днес. 

Вторият важен фактор в променяната на хотелиерския сектор изиграха новите играчи. Процесът по налагане на различни правила и високи стандарти започна с проектите за няколко големи хотели в града. Строителството на тези обекти съвпадна с ковид кризата и на практика не засегна дейността им. 

Редица от тези хотели на световно ниво отвориха през последната около година. Сред тях са The Emporium Plovdiv, DoubleTree by Hilton Plovdiv Center, бутиков хотел „Визуализа“. Те се превърнаха в сериозен конкурент на всички налични обекти в Пловдив, които и без това не са малко спрямо мащаба на града. 

Новите комплекси са изключително модерни и от висок клас, като така оправдаха очакванията дори на най-взискателните чуждестранни туристи. Поради луксозността си, те не заемат нишата за по-нискобюджетни варианти за настаняване. Там обаче дял заеха и апартаментите за краткосрочни нощувки, така че ситуацията за хотелиерите в крайна сметка не изглежда никак лесна. 

Туризмът в цифри

По последни данни към август 2022 г. в областта са функционирали 256 места за настаняване с над 10 легла. Реалният брой на нощувките е 133 хиляди, т.е. запълнен е около 1/3 от общия капацитет на легловите бази. Регистрираните нощувки дори са, макар и с 3,6%,  по-малко от 2021 година същия месец. 

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през август е 36.2%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 45.7%, следвана от тези с 3 звезди - 35.2% и с 1 и 2 звезди - 29.1%. Това показва, че по-луксозните хотели със сигурност са предпочитани за отсядане и са далеч по-пълни.  Причината затова вероятно е , че туристите , които ползват по-нисък клас места за нощувки, в повечето случаи се ориентират към RBB - апартаменти. Приходите от нощувки в област Пловдив през август 2022 г. достигат 7.5 млн. лв., като от български граждани те са 5.7 млн., а от чужди - 1.8 млн. лева. В сравнение с август 2021 г. е регистрирано съвсем скромно увеличение на приходите от нощувки – едва 3.6% 

Данните показват, че браншът преминава през т.н. "естествен подбор", където не всеки оцелява. За някои хотелиери това е необходимо и достатъчно условия да стигнат до решението да продадат базите си.

Какво има на пазара?

Най-скъпият хотел пуснат на пазара на имоти в момента е "Сити хотел". Към момента той е обявен на цена от 6 милиона евро без ДДС /или 7,2 милиона евро с ДДС/. 3-звездният хотел се намира на бул. "6-ти септември" до река Марица е с от РЗП 3200 кв.м, разпределени между 43 стаи, спа център, ресторант и конферентна зала. Към момента хотелът се управлява от фамилията Кесер - Алтан, Турхан и Ертан Кесер. Хотелът е обявен за продажба наскоро, но други имоти на пазара показват, че няма голямо движение при покупката на такъв тип скъпи активи. 

Хотелът в сърцето на Сахат тепе, който носеше името хотел "Сага Палас" и HOTEL THE WHITE HOUSE, също търси купувачи. Той се намира на ул. "Стефан Караджа", съдържа 23 стаи и 15 недовършени и се продава за 3,56 милиона евро. 

Сравнително новият хотел "Бордо", който е с квадратура 1500 кв.м и има над 22 стаи и апартаменти, се продава за 1 500 000 евро. 

Хотел „Норд“ на метри от Панаира се продава още от 2020 година, а продажните му цена в момента е 1 милион евро. Цената му се променяше няколко пъти като следваше тенденциите на пазара на имоти. 

Хотел "Централ" в Капана също търси купувачи срещу 519 000 евро. Има още редица по-малки обекти, които се търгуват на цени между 500-600 хиляди евро. 

Бившият хотел над Главната на Пловдив, където в последствие се настани легендарното заведение "Кристал", а сега е рок бар и школа, вече от дълго време е на пазара за имоти. Сградата на ул. "Лейди Странгфорд" е с РЗП от 1200 кв.м. и се търгува за 899 000 евро.